150 let snu o muzeu. Chebské muzeum zve na oslavu svých narozenin

6. říjen 2023 11:35

Do doby před sto padesáti lety, kdy chebští radní rozhodli, že ve městě bude založeno muzeum, se přenesou v sobotu návštěvníci někdejšího Pachelbelova domu na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad.

Ve 13 hodin tam začne program Slavnostního dne k výročí založení Muzea Cheb. Jeho součástí bude výstava 150 let snu o muzeu, která provede návštěvníky historií chebského výstavnictví.

„Chceme návštěvníkům představit, jaké byly expoziční postupy na přelomu devatenáctého a dvacátého století, v období 1. republiky, socialismu, na přelomu tisíciletí. A chceme ukázat i směr, jakým se chceme ubírat do budoucna,“ poznamenal kurátor výstavy a vedoucí odborného oddělení Michal Beránek.

Návštěvníci tak uvidí exponáty z přelomu 19. a 20. století, které mohli vidět první příchozí v muzeu. Muzeum sídlí v domě, kde byl v roce 1634 zavražděn Albrecht z Valdštejna. K jeho zajímavostem patří i to, že nezaniklo a může připomínat časy před odsunem drtivé většiny obyvatel města i celého regionu po druhé světové válce. Muzeum také přibližuje dávnou a méně vzdálenou budoucnost i moderními metodami, třeba pomocí 3D tisku. V expozici muzeum představuje i programy pro veřejnost.

Součástí sobotních oslav bude i videomapping na fasádě budovy. Celý program najdete tady. Výstavu 150 let snu o muzeu si budou moci prohlédnout návštěvníci do března příštího roku.

autoři: Josef Šorfa , nkr
Spustit audio