Západočeské hory hlásí výborné lyžařské podmínky, pomohlo ochlazení

25. leden 2013

Západočeská část Šumavy i Krušné Hory nabízejí lyžařům výborné podmínky. Ochlazení umožňuje zimním areálům výrobu technického sněhu, upravené jsou také běžecké stopy.

V Plzeňském kraji je nejvíce sjezdovek na Železnorudsku a všechny areály tam jsou v provozu.

„Aktuální stav sněhu je stále 30 až 70 centimetrů. V provozu jsou všechny zimní areály, fungují veškeré jejich služby a funguje i večerní lyžování. Strojově jsme upravili běžecké stopy, a to Magistrála, Debrník, Dálnice, Nová Hůrka, Ašerlák, Gerlova Huť a Hofmanky. Na internetu na www.bilastopa.cz si můžete vyhledat pod sekcí ‚rolby on-line‘ přes GPS a uvidíte tam, jaké stopy jsou aktuálně upravené,“ řekla Kristina Lehečková z městského infocentra.

Výborné lyžařské podmínky se 70 centimetry sněhu hlásí také skiareál Špičák. Na víkend tam chystají i kulturní program.

„Je tady jedna velká akce automobilky, která bude předvádět své nové vozy. Budou to různé soutěže a hlavně bude vystupovat skupina Nightwork,“ uvedl spolumajitel areálu Vladimír Kasík.

Kvalitní lyžování nabízí také středisko v Kašperských Horách – dva vleky a celkem 1,6 kilometru sjezdovek. Podle Renaty Balašové ze společnosti Snowhill tam na svahu leží 40 centimetrů sněhu. Areál je každý den otevřený od 9 do 17 hodin, ale někdy se dá jezdit i večer.

„V pátek a v sobotu nabízíme ještě navíc večerní lyžování od šesti do devíti hodin na pětisetmetrové osvětlené sjezdovce,“ doplnila Balašová.

Připomněla zároveň, že v areálu nabízejí i lyžařskou školu pro děti. „Jinak máme extra dětský park, kde máme pohádkový slalom, pojízdný koberec nebo lyžařský kolotoč,“ popsala.

Až 60 centimetrů zejména technického sněhu a dobré podmínky hlásí také mimošumavský areál Kocourov nedaleko Klatov. V provozu je i sjezdovka v Přimdě na Tachovsku.

Dobré podmínky pro lyžaře jsou i na svazích v Sasku

V Krušných Horách jsou nejlepší podmínky k lyžování na svazích českého Klínovce a saského Fichtelbergu. Na sjezdovkách tam leží kolem 70 centimetrů sněhu.

„Na sjezdovkách v tuto chvíli leží asi 20 centimetrů přírodního sněhu a 60 centimetrů technického sněhu,“ uvedl Adam Svačina se Ski-areálu Klínovec sever.

Telnice, Bouřňák, Boží Dar a Loučná. To jsou další místa, kde lyžaři najdou perfektně upravené sjezdovky. Lyžuje se ale také v Perninku.

Podle Nikoly Derflerové z tamního infocentra je i přes nepříznivé sněhové podmínky lyžařská sezona v Perninku v plném proudu. „Díky lehce mrazivému počasí se daří skiareály stále zasněžovat a udržet tak dostatečnou vrstvu sněhu pro kvalitní lyžování. Krušnohorská lyžařská magistrála je sjízdná, ale nemůže být zatím bohužel pro nedostatek sněhu strojově upravená,“ řekla Derflerová.

Lyžaři na Šumavě

Dobré sněhové podmínky se vrátily také na Stříbrnou anebo Bublavu u Kraslic. V provozu je většina sjezdových tratí, na kterých leží od 30 do 70 centimetrů sněhu.

„V tuto chvíli máme na sjezdových tratích někde mezi 30 až 50 centimetry převážně technického sněhu. V provozu jsou tři vleky, všechny jsou bez problému sjízdné, upravené. Běžecké stopy na české straně upravené strojově nejsou, na německé ano,“ upřesnil Bohumil Havel z Bublavy.

V provozu jsou také příměstské ski areály. V Aši pod vrchem Háj se o víkendu bude jezdit na dvou sjezdovkách. V Mariánských Lázních jsou v provozu všechny tratě. A podle správce Vladimíra Černého si kolem lázeňského města dobře zajezdí i běžkaři.

„V provozu je celých1,6 kilometru upravených sjezdovek, kabinková lanová dráha, oba dva vleky. Běžkové lyžování v okolí Mariánek, pokud mám správnou od úpravce, tak je upraveno zhruba asi kolem 5 kilometrů stop jak na klasiku, tak je tam i nějaký ten skate,“ řekl Černý.

Běžecké stopy jsou však nejlepší v Krušných horách. Nově se začínají upravovat i bílé stopy kolem Březové na Sokolovsku.

autoři: zdt , čer
Spustit audio