Zájem o solární elektrárny výrazně roste. V některých regionech je ale kapacita energetické sítě omezená

25. říjen 2023 14:45

V Česku letos zatím přibylo výrazně víc fotovoltaických elektráren než za celý loňský rok. Podle distribučních firem ČEZ a EG.D je nárůst prozatím 80%. Jihomoravský kraj ale patří k regionům, kde jsou poměrně omezené kapacity pro připojování dalších solárních panelů. Teď částečně vzrostly modernizací rozvodny v Sokolnicích u Brna.

Na jižní Moravě je distribuční společností elektřiny společnost EG.D. A za první pololetí letošního roku zaevidovala 6 600 nových fotovoltaických elektráren. Za celý loňský rok to bylo 4 800. V Jihomoravském kraji energetici EG.D dlouhodobě připojují nejvíc nových uživatelů fotovoltaiky. Ale podobné zvýšení je patrné i v dalších krajích, kde je tato firma distributorem elektřiny. A vyšší čísla letos potvrdil také ČEZ. Ten za prvních devět měsíců letošního roku oproti celému loňskému roku připojil už dvojnásobný počet zájemců.

Někde můžou zájemci o fotovoltaiku narazit na kapacity sítě. Jak je to na jihu Moravy?

Čtěte také

Může se to lišit i v rámci jedné obce. Ale podle mluvčího společnosti EG.D Lubomíra Budného je Jihomoravský kraj z distribuční sítě firmy vytížený nejvíc. „Obecně největší kapacity jsou z naší sítě ukrojeny na jižní Moravě – hlavně na Hodonínsku a Břeclavsku. Velké výkony jsou zasmluvněné nebo připojené na Otrokovicku. Menší problémy s vyčerpáním kapacit jsou ve velkých sídlech, kde je distribuční síť robustnější a má obvykle větší kapacitu.“

Pokud je v daný moment síť plná, tak to automaticky nemusí znamenat, že si člověk nemůže solární panely pořídit. Ale musí zvolit takovou variantu, kdy vytvoří elektřinu jen pro svou vlastní spotřebu a neprodává ji dál do sítě. A čekat na posílení kapacit sítě.

Ta je možná díky modernizaci energetických zařízení. Jak pomohly úpravy rozvodny v Sokolnicích u Brna?

Rozvodna využívá sofistikovanější technologie, které dokážou lépe pracovat s elektřinou z obnovitelných zdrojů včetně fotovoltaiky. Tím pádem se zvýšila její kapacita. Vyčíslit to na konkrétní počty solárních panelů ale nejde. Nicméně to znamená větší šanci na připojení fotovoltaických elektráren pro zhruba 300 tisíc lidí z oblasti, která je na tuto rozvodnu napojená. Zahrnuje půlku Brna, okresy Břeclav, Vyškov a částečně i Hodonín a Znojmo.

autor: Alena Hesová
Spustit audio

Související