Fotovoltaika nemusí být vhodná pro každého, říká odborník. Nechte si poradit, kdy se vám vyplatí

12. září 2023

Někoho na fotovoltaice láká finanční úspora, jiného ekologická udržitelnost a soběstačnost. Faktem ale je, že solární panely na střeše domu se nevyplatí vždy.

Aby nám panelový systém fungoval opravdu efektivně, musí se sejít několik faktorů najednou. Ty nejzásadnější, které musíme promyslet, jsou prostor pro umístění, poloha domu a vhodná orientace střechy, také kondice střechy našeho domu, ale i typ panelu, který cheme umístit. A hlavně vědět, co od fotovoltaiky očekáváme.

Jaká je návratnost fotovoltaiky? Jaká je životnost jednotlivých komponentů? Hodí se fotovoltaika na vytápění? A jak je to s dotacemi? Kdy dokáže domácí elektrárna ušetřit peníze, jak komplikované je její pořízení a co musí obsahovat dobrá smlouva, která bude chránit dodavatele i zákazníka?

Na vše kolem fotovoltaiky bude v Dobré radě odpovídal René Milota, poslechněte si.

Pořad Dobrá rada můžete ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc poslouchat a ptát se hostů každé úterý od 10:04.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.