Začíná multikulturní festival Chebské dvorky

11. červen 2008
Tento pořad

"Chebské dvorky", 6. ročník multikulturního festivalu, který odhaluje prostranství běžně opomíjená, začíná dnes v Chebu. Zákoutí historického jádra budou až do soboty nabízet výstavy, koncerty, vernisáže i prezentace architektů. Akce se má zúčastnit 150 umělců z České republiky i zahraničí. Podrobnosti znají Petra Kosová a Zdeněk Trnka.

Chebské dvorky otevře happening divadelního souboru Trychtýř ve 14:30 na náměstí Krále Jiřího. Tyto zvací happeningy jsou ostatně plánované i na zítřek a na pátek. Oficiální zahájení bude v 19 hodin a následovat bude koncert kapely Terne Čhave a rom'n'roll, takže na dvorku číslo 11 bude patrně hodně živo. Už od zítřka budou ale programy v centru Chebu od 10 hodin dopoledne a nejnabitější bude den poslední, tedy sobota. Dvorků, kde se letos představí 150 umělců z České republiky a 24 ze zahraničí.

Účasni jsou většinou umělci z Karlovarského kraje, ale jsou tu i fotografové z Plzně, Horšovského Týna a ze Stříbra a pak ti ze zahraničí. Pořadatelská chebská Galerie 4 spolupracuje především s německými umělci, pořádá ale společné projekty i s Francouzi nebo Brity, takže i zástupci z těchto zemí se v Chebu objeví.

Logo

Kromě prezentace fotografií, kreseb, maleb, komiksů a objektů jsou Chebské dvorky také festivalem s hudebním a divadelním programem.

Vystoupí tu například Memory Jazz Band z Mariánských Lázní nebo Yardy's Band z Chebu a dále třeba Vypsaná fixa nebo Psí vojáci. Z divadel to pak budou kdysi chebské, dnes pražské nezávislé loutkové divadlo Buchty a loutky, místní profesionální soubor šije představení na míru a se dvěma inscenacemi přijedu z jihu Čech Teátr Víti Marčíka. Program ale počítá i s místními studentskými soubory. Letos bude i film, svoje práce představí studenti pražské FAMU. A nesmím zapomenout na to, že Chebské dvorky i letos kladou důraz na tvůrčí dílny, takže se děti i dospělí mohou naučit jak prožívat barvy nebo malovat na sklo, vyrábět ruční papír nebo dokonce smaltovat.

Logo
autoři: zdt , Petra Kosová
Spustit audio