Výtvarnice Markéta Škopková přežila svou smrt. Životní cesta křehké ženy svědčí o velké vnitřní síle

Když se před lety Markéta Škopková po tragické události ocitla na dlouhé měsíce v popáleninovém centru pražské nemocnice na Vinohradech, nevěděla, zda a jak bude žít, jak se starat o dvě malé děti a jestli se bude moci vrátit ke keramice. Příběh dnes už uznávané výtvarnice a sochařky vám přiblíží Jiřina Šmídová.

Markéta Škopková se narodila ve Dvoře Králové nad Labem a vystudovala Střední průmyslovou školu keramickou v Bechyni a Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze u prof. Václava Šeráka. Zabývá volnou tvorbou i užitkovou keramikou, vytváří figurální plastiky, dekorativní a zahradní keramiku, žardiniéry, fontány, svítilny. 

Markéta se věnuje tvorbě medailí, maluje fresky a ilustrace. Pro Café u Černého Beránka v Praze vytvořila keramické domovní znamení. Je autorkou malovaného betlému pro zámek v Novém Městě nad Metují a malované Křížové cesty pro hřbitovní kostel v Broumově.

Čtěte také

Výtvarnice a sochařka Markéta Škopková je na první pohled křehká žena, její životní cesta ale svědčí o velké vnitřní síle. Bez ní totiž její život mohl skončit před 22 lety. Po tragédii z manželské hádky v noci 13. listopadu 2002 se Markéta ocitla na třičtvrtě roku v nemocnici.

Následovaly týdny umělého spánku, poté náročná léčba a v následujících letech i opakované plastické operace. Markéta totiž utrpěla popáleniny na více než 50 procentech těla a doslova přežila svou smrt. Lékaři hovoří o popáleninovém šoku.

Markéta se přes všechny útrapy vrátila ke své práci, procházíme spolu areálem pevnosti v Jaroměři - Josefově, kde mají místní výtvarníci zázemí. Takzvanou uměleckou kolonii Bastion IV v současnosti vede a představuje mi i kolegu, akademického sochaře Petra Nováka. Ten zná Markétu mnoho let.

Práce pomáhá Markétě vracet smysl života

Zůstává tělesný handicap, různá omezení, ale i trvalé bolesti a potřeba o transplantovanou kůži pečovat. Trauma z popálenin patří podle lékařů mezi ty nejtěžší a dnes už k týmu zdravotníků patří standardně i psycholog.

Markéta se dlouho léčila z depresí, přidala se i závislost na alkoholu... Rány na duši se hojí těžko i po tolika letech a zanechaly jizvy i na Markétiných dětech.

Příběh Markéty Škopkové pro Český rozhlas připravila Jiřina Šmídová. V pořadu, na kterém dále spolupracovali mistr zvuku Tomáš Dražek a dramaturg Jaroslav Pokorný, hovořili Petr Novák a Anežka Pačutová.

(Další díl nového projektu Českého rozhlasu Hradec Králové s názvem: Neobyčejné příběhy obyčejných lidí)

autoři: Jiřina Šmídová , baj
Spustit audio

Související