Volné byty ?

24. červenec 2001
Sondy

V Plzeňském kraji bylo podle předběžných výsledků sčítání lidu k letošnímu 1. březnu neobydleno přes 35.000 bytů. V samotné Plzni pak bylo podle statistiky 5 584 volných bytů. Tento počet se přibližně shoduje s počtem žádostí o bydlení, které eviduje plzeňská radnice. Proč vlastně zůstávají byty volné? Po tom pátrají v dnešních Sondách Markéta Čekanová a Tomáš Voženílek.

Vytipovat neobydlené byty není žádný problém: stačí se jen dívat, ve kterých oknech už dlouho nevisí záclony. Pak si zapsat adresu a zjistit majitele domu. K nemalému překvapení ovšem můžete zjistit, že vlastníky volných bytů nejsou jen fyzické osoby, ale i město. Jak je možné, že má město při pěti a půl tisících žádostí o bydlení byty, které jsou prázdné? Důvody vysvětluje šéf bytového odboru magistrátu Zdeňka Švarce.

Jedním z důvodů k tomu, proč zůstává byt bez nájemníků, je podle Zdeňka Švarce plánovaný demoliční výměr na objekt. To ovšem určitě není případ starých činžáků na Skvrňanské třídě. Už jejich vnější stav a tváře vyhlížející z oken dávají tušit, že tady jde o problém takzvaných "vybydlených" bytů.

Nalézá-li se ale takový byt v domě nebo lokalitě, kde je koncentrace problémových sousedů výraznější, pak ani sebevýhodnější nabídka ze strany města žádného potenciálního nájemníka nenaláká. V ostatních částech města se bydleníchtiví lidé s magistrátem dohodnou.

Sledujte v Sonách. V úterý o půl druhé.

autor: Markéta Čekanová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.