Vepřové kotlety na zázvoru
Oblíbený recept lesníků z Kašperských Hor podle Václava Milovického vlastivědného gurmánského etnografa a spisovatele
Suroviny:
4 větší vepřové kotlety
sušený zázvor
hladká mouka
sádlo
1 velká cibule
světlá jíška
vývar nebo bílé víno
Příprava:
Vepřové kotlety naklepeme, osolíme, opepříme, okořeníme zázvorem a poprášíme moukou. Okraje nařízneme, aby se kotlety nekroutily. Cibuli nakrájíme najemno. Na pekáčku rozpálíme sádlo, přidáme cibuli a kotlety. Zprudka je opečeme. Podlijeme vývarem nebo dobrým bílým vínem a dusíme, dokud nejsou měkké. Kotlety vyjmeme. Do vydušené šťávy přidáme bílou jíšku, můžeme zředit opět vínem nebo vývarem a provaříme. Přidáme kotlety a prohřejeme je.
Podáváme s bramborovým knedlíkem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.