Vědci míří do centra Plzně, o víkendu vyvrcholí Dny vědy a techniky

14. září 2012

Věda není jen šedá teorie, ale může být i velmi zábavná! O tom by měly širokou veřejnost přesvědčit Dny vědy a techniky, které právě v Plzni probíhají. Zatím mohli zájemci navštívit laboratoře a odborná pracoviště především na Západočeské univerzitě, v pátek a v sobotu se ale řada expozic přesune přímo do centra města. Na náměstí Republiky a v přilehlých ulicích budou k vidění roboti, rakety, vozítka, kouzla ze světa chemie, fyziky, matematiky nebo špičkové mikroskopy.

Velký zájem bývá o roboty. Ani letos nebudou chybět a hned několik jich představí Fakulta elektrotechnická, například robota Krawler. Jedná se o robotické vozítko, které je určeno do těžkého terénu. Umí jezdit bokem nebo do schodů a může sloužit jako vozidlo záchranář, k vyhledávání osob nebo věcí v obtížně přístupných nebo nebezpečných místech.

Další zajímavostí bude takzvaný kvadkopter neboli čtyřvrtulák. Zařízení, které vypadá trochu jako létající volant. Jedná se o robota, který vychází z prinicipu vrtulníku. Vrtulník je ale nestabilní, kdežto kvadkopter má daleko větší stabilitu. Na některý si může přimontovat kamera nebo fotoaparát, může pak zaznamenávat události z výšky, například bývá využíván policií k monitorování demonstrací a podobně.

Elektromotorka, elektromotokára, elektrokoloběžka

Zajímavým lákadlem bude určitě také expozice s názvem Elektromotorsport. Připravila ji Fakulta strojní a k vidění i vyzkoušení bude elektrokoloběžka, závodní speciál elektromotokáry a enduromotorka na elektriku.

Dvoudenní program v centru Plzně ale nabídne řadu dalších velmi zajímavých expozic, například astronomii a kosmonautiku pro každého, interaktivní pískoviště, kuličkový tobogán, netradičně seznámí s energií, fyzikou, matematikou, představí laserovou technologií, nabídne soutěže, kvízy a řadu přednášek. Podrobný program najdete na internetových stránkách www.dnyvedy.zcu.cz

Čtěte také

autor: čer
Spustit audio