Ve Štítarech na Domažlicku byl objeven cenný historický předmět

9. únor 2021 11:20, aktualizováno

Archeologové při průzkumu kaple ve Štítarech nalezli neporušenou keramickou nádobu zřejmě z raného středověku. Doba osídlení oblasti by se díky tomuto nálezu mohla posunout dál do minulosti, nežli je její první písemná zmínka.

Kaple svatého Judy Tadeáše ve Štítarech vydala tajemství

V kapli svatého Judy Tadeáše byl objeven jedinečný archeologický nález, díky němuž zřejmě budou historici moci upřesnit dobu osídlení této oblasti. Archeologové přitom nádobu našli náhodou, když hledali hrobku faráře, který kapli založil.

„My jsme bezděčně našli něco mnohem zajímavějšího, než by bylo případně nalezení toho pohřbu,“ oznámil archeolog Tomáš Mařík. Poté, co byl odkryt náhrobník faráře, se ve stěnách pod ním objevila keramická nádoba. To, že nádoba zůstala dochovaná celá a neporušená, je považováno za velké štěstí.

Archeologové počítali spíše s možností, že narazí na víko rakve faráře, ale místo toho nalezli raně středověký neporušený hrnec, který se na Domažlicku dříve nikdy nenašel. „Svědčí to o tom, že osídlení je zde obecně starší, protože tady nedaleko je raně středověké hradiště, největší slovanské hradiště v západních Čechách a doposud chyběly doklady o zázemí hradiště,“ vysvětlil Tomáš Mařík.

Zřejmě se jedná o mladohradištní keramiku

Nádoba zatím není vyjmuta, a proto datace není přesně určena. První písemná zmínka o obci Štítary na Domažlicku pochází z roku 1282. Tento nález by mohl datovat osídlení mnohem hlouběji. „Je možné že zde v prostoru té kaple i mimo ni budou nalezeny další objekty ze stejného období jako máme ten keramický hrnek,“ sdělila archeoložka Jana Krausová.

Kaple musí být odvodněna, protože je celá podmáčená a kvůli vlhkosti se na stěnách drží mnoho řas. „Budou se měnit okna a vracet se vitráže, které jsou rozbité, zrestaurovaný bude i oltář, bude to celková rekonstrukce,“ poznamenal restaurátor Petr Toman.

V kapli se může pod omítkami skrývat složitá výmalba a restaurátoři se těší, zda naleznou něco zajímavého. Rekonstrukce kaple má skončit ještě letos. Pak bude sloužit místním pro pořádání kulturních akcí a obnovit by se mohly i svatby a pohřby.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio