V Zoo Plzeň se po dlouhé době narodilo mládě největšího hlodavce na světě

7. říjen 2020 17:00

Zoologická a botanická zahrada města Plzně se 30. září po osmi letech dočkala narození kapybary.

Kapybara je hlodavec z rodu morčatovitých žijící v okolí velkých jihoamerických řek. Je přizpůsobena životu ve vodě a jejím okolí. Mezi prsty má plovací blány, které jí pomáhají jak k plavání, tak k pohybu po měkkém bahnitém břehu. V přírodě se živí spásáním vodních rostlin. Samci dosahují hmotnosti až kolem šedesáti kilogramů a délky více než jeden metr. Zvláště mladí jedinci jsou přirozenou potravou pro anakondy a kajmany. Žijí v rodinných skupinách, jeden dominantní samec, několik samic a jejich mláďata.

V Zoo Plzeň se kapybary chovají od roku 1997, kdy se dovezla první zvířata z děčínské zoo. Poslední mláďata se v Plzni odchovala v roce 2008, dožila se až dvanácti let. Poslední dvě mláďata se narodila v roce 2012, ale po několika dnech uhynula.

Kapybary žijí ve společné expozici s lamami vikuňa a nandu pampovými. Mají k dispozici velký travnatý výběh, kde se mohou celý den pást a dva bazény. Vnitřní, který využívají i v zimním období a velký venkovní. Kromě trávy dostávají seno a v malém množství granule a kořenovou zeleninu.

Vzhledem k tomu, že plzeňská zoo má tři samice, chovatelé doufají, že se letos dočkají ještě dalších mláďat.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio