V Plzni hořel patrový dům, hasiči požár uhasili, škoda je asi pět milionů Kč

14. srpen 2023 19:00, aktualizováno

V Plzni v pondělí hořel patrový dům poblíž centra na začátku Lochotínské ulice za Rooseveltovým mostem. Oheň hasiči zlikvidovali. Střecha a krov budovy na začátku Lochotínské ulice za Rooseveltovým mostem, dříve Saským mostem, vzplály kolem 10:30. 

Hasiči povolali bagr ze Zbiroha a po dohodě s památkáři strhli štít budovy, řekl velicí důstojník hasičů David Kváč. Předběžná škoda je odhadnuta na pět milionů korun, příčina zatím stanovená nebyla.

Lehce zraněni byli dva hasiči, jeden skončil v nemocnici. Policie evakuovala lidi z přilehlých budov. Hasiči povolali speciální vojenský stroj UDS ze záchranného útvaru ze Zbiroha, který podle Kváče strhl štít budovy, tedy horní trojúhelník štítové zdi, který byl celý prohořelý. "Teď čistíme místo," uvedl. Lochotínská ulice k zoo a ke Kauflandu je stále uzavřená. Řidiči mohou projíždět pouze přes parkoviště obchodního centra. "Dvě osoby byly lehce zraněné," uvedl mluvčí záchranné služby Vítězslav Sladký. Dva lidi z domu vyvedli policisté před příjezdem hasičů, šlo o bezdomovce, kteří ve zchátralé části domu často pobývali. Oba jsou v pořádku.

Plameny zasáhly podkroví a půdu, propadly se stropy. Podle mluvčího hasičů Petra Poncara je budova zřejmě obývaná, ale není jasné, zda legálně. Na místě byly desítky záchranářů. "Evakuovali jsme dvě osoby a další z přilehlých budov," řekla krajská policejní mluvčí Dagmar Brožová. Policisté zajistili okolí domu a přilehlé ulice. Kriminalisté na místě zjišťovali příčinu a okolnosti požáru.

autor: iko | zdroje: Český rozhlas Plzeň , ČTK
Spustit audio