V Plzeňském kraji ubylo pracujících cizinců

13. leden 2011

V Plzeňském kraji ubylo v prosinci téměř 15 procent pracovníků z ciziny. Důvodem je dočasné propouštění více než 1500 cizinců z plzeňské průmyslové zóny Borská pole. Ke konci roku bylo v regionu téměř třináct tisíc legálně pracujících cizinců, o více než dva tisíce méně než v listopadu. Kvůli krizi se předpokládá další úbytek občanů třetích zemí. Počet lidí z Evropské unie, které firmy upřednostňují, má od února opět růst. Další informace doplňuje Monika Zettlová.

Počet legálních zahraničních dělníků v Plzeňském kraji rostl od loňského února do listopadu, předtím 13 měsíců klesal. V prosinci se celkové číslo výrazně snížilo vinou toho, že ve firmách v průmyslové zóně Borská pole skončilo více než 1500 operátorů linek. Šlo hlavně o Slováky, ale také Rumuny a Bulhary, i o Vietnamce a Mongolce. Počet cizinců v kraji kulminoval v červnu 2008, kdy jich úřady evidovaly přes 25 tisíc, asi polovinu tvořili občané třetích zemí. Od ledna zaměstnanců ze třetích zemí v kraji trvale ubývá a také počet nelegálních cizinců ze třetích zemí bez povolení dosahuje podle odhadů cizinecké policie v kraji jen několik stovek.


V Plzni v současné době pracuje legálně tři sta občanů třetích zemí, z toho téměř polovinu tvoří Ukrajinci, následují Japonci a Thajci. Dalších téměř 7 tisíc pracovníků je ze zemí evropské unie, nejvíce Slováků, následují Rumuni, Poláci a Bulhaři.

autor: čer
Spustit audio