V Klatovech začíná Mezinárodní folklorní festival a pouť, obě akce potrvají do neděle

10. červenec 2014

Hodně živo a veselo bude ode dneška v Klatovech. Mezinárodního folklorního festivalu se zde zúčastní celkem jedenáct souborů. Obyvatelé Klatov mohou také zavítat na tradiční pouť. Kolotoče a různé atrakce obsadí Erbenovo náměstí. Hlavním dějištěm obou akcí ale bude náměstí Míru.

Mezinárodní folklorní festival má v Klatovech dlouhou historii. Letos proběhne už 21. ročník, říká jeho organizační ředitelka Denisa Valentová.

„Folklorní festival v Klatovech založila moje babička Irena Valentová. Ta myšlenka se zrodila v tanečním souboru Šumava, který ve městě působí od roku 1956. Jak cestovali do zahraničí a poznávali festivaly, tak se rozhodli, že festival zorganizují i v Klatovech,“ popisuje vznik události Valentová.

Do Klatov tentokrát přijede šest českých souborů a pět zahraničních. Přicestují z Polska, Řecka, Ruska, Kostariky nebo Tchaj-wanu.

„Hlavní scéna je na náměstí, ale snažíme se roztančit celé město. Soubory budou tančit pro klatovské seniory i v areálu Auto Nejdl. Je velká šance, že je obyvatelé potkají na mnoha místech,“ doplňuje Denisa Valentová.

Pestrý program ale nabízí i klatovská pouť. Hlavní náměstí zaplní stánky tradičního staročeského trhu. U kulturního domu zahraje Klatovská pouťová heligonka.

Vlastivědné muzeum připravilo několik výstav a ukázky paličkování místních krajkářek. V zahradě muzea mohou lidé navštívit výstavu klatovských karafiátů a v areálu Na Pazderně expozici drobného zvířectva.

Program také nabízí motoristickou pouť, prohlídky historického centra Klatov nebo koncerty duchovní hudby v Arciděkanském kostele. Mezinárodní folklorní festival i pouť skončí v neděli.

autoři: čer , ako
Spustit audio