V Jestřebích horách se staví nová rozhledna na hoře Žaltman. Práci komplikuje těžko přístupný terén

17. červen 2020

V těžko přístupném terénu na vrcholu hory Žaltman v Jestřebích horách na Trutnovsku začala stavba nové rozhledny. Nahradí tu původní, kterou v posledních letech přerostly okolní stromy a dělníci ji tak na podzim rozebrali. Nová konstrukce bude o deset metrů vyšší.

Vrchol nejvyšší hory Jestřebích hor, 740 metrů nad mořem. Strmou strání mezi stromy vede dolů provizorní, asi třicet metrů dlouhý dopravník. Před ním dělníci momentálně zpevňují příjezd, tak aby v lesním terénu nezapadala těžká technika.

Čtěte také

Po spuštění dopravníku začne přeprava materiálu. Nejprve toho, který je na samotném vrcholu.

„Je to vytěžená zemina, která se musí odstranit. Abychom založili na pevném skalním podloží. Jde o zvětralou horninu, která půjde pryč," říká spolumajitel stavební firmy Zbyněk Hönig.

Opačným směrem následně poputuje beton a to pomocí asi sedmdesátimetrových hadic, pak přijde na řadu znovu dopravník.
„V návaznosti na to přijde obkladový pískovcový kámen, aby to hezky vypadalo a zapadlo do zdejší krajiny. A nějak se musí nahoru dostat. Takže opět využijeme tento vozík a vrátek."

V těžko přístupném terénu na vrcholu hory Žaltman v Jestřebích horách začala stavba nové rozhledny

Zmiňované práce potrvají víc než dva měsíce. Na přelomu srpna a září přijde poslední etapa, montáž samotné konstrukce rozhledny.
„Musíme využít vrtulník, protože konstrukce je vysoká dvaadvacet metrů. Neumím si představit, že by tam někdo lezl, tahal několikasettunové články a montoval to na místě."

Za novou rozhlednu zaplatí obec Malé Svatoňovice víc než tři a půl milionu korun.

Čtěte také

Peníze se snaží získat pomocí veřejné sbírky. Do té přispěla třeba i Dagmar Kostelecká.
„Je to pro mě srdeční záležitost, já jsem z Malých Svatoňovic."

Zaplatila pět tisíc korun, právě to je částka, díky které bude její jméno uvedené na jednom ze schodů, po kterých budou návštěvníci stoupat na vrchol rozhledny.
„Syn si koupil další schod. Takže my tam budeme mít dokonce dva schody."

Na transparentním účtu veřejné sbírky jsou aktuálně dva miliony korun, zbylou částku uhradí obec ze svého.

Slavnostní otevření rozhledny na vrchu hory Žaltman je naplánované na druhou polovinu září.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.