Na vrchu Žaltman v Jestřebích horách skončila demolice ocelové rozhledny. Časem ji nahradí nová

15. říjen 2019 13:19

Tři dny trvala demolice ocelové rozhledny na vrchu Žaltman v Jestřebích horách. Rozebrání a následné odvezení dvanáct metrů vysoké a několik tun vážící konstrukce nebylo kvůli těžko přístupnému terénu snadné. Jednotlivé díly bylo nutné z vrcholu hory spouštět s pomocí ocelového lana. Původní rozhlednu by časem měla nahradit jiná, téměř dvakrát tak vysoká.

Dva pracovníci s lezeckým vybavením jsou nahoře na rozhledně. Další tři lidé následně pomocí lan spouští jednotlivé díly pod rozhlednu.

Čtěte také

„Vše jde podle plánu. Měli jsme začít už ve čtvrtek, ale protože pršelo, tak jsme to posunuli na pátek. Ten den jsme rozřezali vršek rozhledny, zábradlí a podesty. V sobotu jsme postupně začali demontovat schodiště," vysvětluje Martin Marek, pracovník specializované formy. Je jedním z těch, kteří se o demolici rozhledny starají.

Od rozhledny je směrem dolů natažené ocelové lano. A po něm je zapotřebí jednotlivé díly spustit do lépe přístupného terénu. Některé váží i stovky kilogramů.

„Nejvíc práce bude asi s točitým schodištěm, protože to je poměrně těžké. Musíme to udělat pomalu a opatrně, prostě aby se někomu nebo něčemu nic nestalo," popisuje postup prací další z dělníků Jiří Kulda.

Tři dny trvala demolice ocelové rozhledny na vrchu Žaltman v Jestřebích horách

O několik desítek metrů níž je připravený kontejner a do něj se jednotlivé díly rozhledny postupně skládají.

„Ty větší kusy šly hůře, ale myslím si, že jsme to zvládli dobře," dodává Martin Marek.

Motýlí křídla obepínající Trutnov. To je Království - Jestřebí hory. Ráj pro všechny cyklisty

Království Jestřebí hory

Letošní turistická sezona odstartovala. A tak vám dnes představíme další cíl pro krásné jarní anebo letní výlety. Je to krásná oblast Jestřebích hor, odkud k nám do Českého rozhlasu Hradec Králové přijel vedoucí Místní akční skupiny Království - Jestřebí hory Jan Balcar.

Jeho snem je, aby tato rozhledna, i přes demontáž, ještě našla využití na jiném místě v Královéhradeckém kraji.
„Nám to přijde líto nebo hodit do šrotu. I když takový záměr mělo město Malé Svatoňovice, které rozhlednu vlastní. Rozřežeme ji na co nejmenší díly, co půjde rozmontovat, tak rozmontujeme. Odvezeme to k nám na firmu a myslíme si, že by se ještě v budoucnu mohla ještě dát dohromady a někde postavit. Ale nemáme zatím vytipované žádné místo."

Na nejbližším odpočívadle, pár desítek metrů od rozhledny, plápolá oheň a hned vedle stojí obytný automobil. V něm demoliční četa od pátku přespávala.
„Abychom nemuseli každý den balit veškeré vybavení. Protože jen to sem nanosit nám trvalo ráno zhruba dvě hodiny. Tak abychom ušetřili čas."

Demolice ocelové rozhledny na vrchu Žaltman skončila. Na stejném místě časem vyroste rozhledna nová. Na tu obec Malé Svatoňovice shání peníze. A to i pomocí veřejné sbírky. Zatím se podařilo shromáždit zhruba 1,5 milionu korun. Tedy polovinu potřebné částky.

Stavba nové rozhledny by měla začít nejpozději v příštím roce.

Spustit audio

Související