V Doksech prozkoumávají kanalizační sítě kouřem

16. říjen 2023 10:56

Celý třetí říjnový týden budou v Doksech plošně zkoumat kanalizaci. Pokud bude někde dým vycházet z okapu, neznamená to, že hoří. Je to signál, že má dům svod napojený na splaškovou kanalizaci.

Čtěte také

Město Doksy kanalizační síť intenzivně zkoumá proto, že současný stav kanalizace přináší celou řadu problémů. Ten nejzásadnější je rychlé zahlcení kanalizace při silnějších deštích. Tím, že má zjevně řada domácností napojený svod ze střechy do historické splaškové kanalizace, může se stát, a stává se to, že se fekálie vyplaví kanalizací na ulici.

V horším případě se lidem obsah kanalizace dostane třeba toaletou do domu. Vedení města se problémem začalo intenzivněji zabývat na jaře 2023. Test je prvním výsledkem jednání se Severočeskou vodárenskou společností, která kanalizační síť spravuje.

Lidi, u kterých se zjistí, že mají dešťovou kanalizaci napojenou špatně, bude město postupně vyzývat, aby stav napravili. Nemusí jít o úmysl, řada lidí mohla dům s takto napojeným okapem už koupit.

Možností k nápravě je několik. Pokud je k dispozici, je možné využít klasickou dešťovou kanalizaci. Pokud ne, budou muset majitelé domů přistoupit na jiný způsob. Trendem je v poslední době zachytávání dešťové vody do podzemní jímky s přepadem do závsakového tělesa. Záleží ale na tom, jaká je pod danou nemovitostí půda. Pokud je propustná, písková, je to v pořádku; pokud je půda těžká a jílovitá, funguje závsak výrazně hůř.

Přeplněná kanalizace není jediným problémem, kterým město Doksy trpí při silnějších deštích. Trápí ho také zaplavování ulic vodou a půdou polí jak v Doksech, tak v místí části Staré Splavy. V Doksech krizové situace postihují především okolí Robečského potoka, zejména ulice 5. května, Luční, Tyršovy sady, Josefská.

Ve Starých Splavech voda z polí neustále splavuje Selskou rokli a Dlouhý důl. Jak popsal nezávislý místostarosta Václav Rejnart, na vině je také špatný stav kanalizace, která je v řadě případů propadlá nebo prorostlá kořeny stromů, částečně je problém s nedostatečnými retenčními opatřeními na polích a zanesené koryto Robečského potoka. I v tomto případě už kvůli tomu město jedná s Povodím Ohře a dalšími organizacemi.

Spustit audio

Související