Podle vedení města by se závody ve skoku na lyžích mohly do Harrachova vrátit do dvou let

13. říjen 2023 16:12

Vedení harrachovské radnice plánuje rekonstrukci velkého skokanského můstku za 40 milionů korun. Práce by měly začít na jaře 2024. Na můstku by stavbaři měli snížit skokanský profil, aby dolet byl delší a pro sportovce bezpečnější.

Čtěte také

Do krkonošského Harrachova by se brzy mohly vrátit závody ve skoku na lyžích. Město chce společně s dalšími partnery nechat opravit velký skokanský můstek, bývalou K120.

Můstek K120, dnes zvaný HS162, je hned vedle velkého mamutího můstku na Čertově hoře nedaleko skiareálu. Mimo provoz je už asi 15 let. Jeho rekonstrukce by měla přijít na zhruba 40 milionů korun.

Podle nezávislého starosty Harrachova Tomáše Vašíčka se na rekonstrukci bude finančně podílet několik institucí; Liberecký kraj investuje zhruba 17 milionů korun, část by měli zaplatit partneři z Polska a část by měla pokrýt dotace z Národní sportovní agentury.

Kromě toho je nedaleko skokanských můstků lanová dráha pro tamní sportovní areál. Lanovku je potřeba obnovit a hlavně rozšířit pro potřeby střediska a skokanských závodů. Podle starosty má Harrachov s majitelem střediska předběžnou domluvu, že obnovu lanovky zaplatí sportovní centrum. Tomu to bude postupně splácet spolek zvaný Klasický areál Harrachov, do kterého nedávno vstoupilo i město.

Spolek chce nechat upravit profil můstku. To znamení zmírnit a hlavně snížit dolet skokanů na lyžích. Opravené musejí být také hrany. Podél můstku by měly vzniknout protivětrné clony. Nahoře chce spolek postavit nové zázemí pro skokany, dole potom věž pro rozhodčí a tribuny. Starosta Vašíček Českému rozhlasu také řekl, že první závody ve skoku na lyžích by se mohly v Harrachově konat už na jaře v roce 2025.

autoři: Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související