Oprava kanalizace omezí průjezd na průtahu Libercem v okolí tunelu

10. říjen 2023 14:39

Řidiče na frekventovaném průtahu Libercem od 10. října 2023 čeká další omezení. Ředitelství silnic a dálnic tam opravuje kanalizaci v okolí tunelu. Práce podle sdělení silničářů potrvají do poloviny prosince.

Čtěte také

S pomalejším provozem musí počítat řidiči na dalším úseku na průtahu Libercem. Kromě dokončované výstavby dvou nových mostů začalo Ředitelství silnic a dálnic s opravou kanalizace v okolí tunelu.

Řidiči tak musí počítat s tím, že dva měsíce budou jezdit v tunelu střídavě jen jedním pruhem a ne dvěma. Omezení začíná už od Košické ulice, tedy nad zábavním centrem Babylon, a končí u ulice Jungmanova, to znamená pod výjezdem z tunelu nad křižovatkou ulic Jungmannova a Žitavská.

Během první etapy bude zavřený na několik týdnů levý jízdní pruh ve směru na Děčín a následně levý jízdní pruh ve směru na Prahu. V prosinci pak budou zavřené oba rychlé pruhy v obou směrech. To vše kvůli opravě kanalizace v tomto úseku, která bude probíhat bezvýkopovou metodou.

K bezvýkopové opravě kanalizace se používá kanalizační robot, který má v sobě i kameru a který se spustí do potrubí, kde pak vybrušuje různé zatvrdlé usazeniny. Do vyčištěného potrubí se potom natlačí vzduchem nebo proudem vody vak s tkaninou a pryskyřicí. Po nafouknutí zůstane tkanina přichycená na stěně potrubí a přebytečná pryskyřice vyplní ještě případné praskliny.

Oprava kanalizace je v tomto případě jakousi přípravou před plánovanou rekonstrukci samotného tunelu. Ta se zatím odkládala kvůli výstavbě dvou mostů na příjezdu do Liberce od Turnova.

„V okamžiku, kdy dokončíme a zprovozníme tuto stavbu (výstavba mostů), tak se rozběhne rekonstrukce tunelu, je to v přípravě, v roce 2024 a bude to po dobu stavební sezony,“ řekl Českému rozhlasu už dříve Tomáš Šulc z liberecké pobočky Ředitelství silnic a dálnic.

Ani po opravě tunelu nebude s uzavírkami na průtahu Libercem konec. Po rekonstrukci tunelu nastanou podle Tomáše Šulce další stavební práce. „Ten příjezd není úplně nejmladší, takže dokončíme další část a máme další mosty před a za tunelem. Budeme se kontinuálně snažit rekonstruovat tak, abychom to dostali do požadovaného stavu,“ potvrdil. Na opravu tedy čeká ještě most za tunelem směrem na Děčín a také mosty v opačném směru na Prahu.

Spustit audio

Související