V Chebu byla podepsána smlouva o válečném hřbitově

27. květen 2008
Tento pořad

Starosta Chebu Jan Svoboda a předseda německého Spolku pro péči o váleční hroby Reinhard Führer včera podepsali smlouvu o zřízení německého válečného hřbitova v Chebu. Vedle chebského městského hřbitova by mělo být uloženo 4000 ostatků německých vojáků padlých na českém území. V budoucnu zde může být až 7000 padlých. Událost přibližuje příspěvek Zdeňka Trnky

Hlavními důvody, které město Cheb ke zřízení pohřebiště vedly, byla podle starosty úcta k člověku a úcta k lidským ostatkům. Hřbitov je sice svázán s minulostí, ale vzájemné vztahy by měly být směřovány do budoucna.

Tomáš Kosta, spoluautor česko - německé deklarace, se domnívá, že na podepsané smlouvě je povzbudivé to, že vznikla nikoli z iniciativ vlád, ale přímo dohodou spolku a města.

Předseda spolku Reinhard Führer dodal, že podobně jako je tomu například v Polsku, chce německá strana iniciovat v Chebu společné česko - německé tábory pro mládež. Mladí z obou zemí by se jednak starali o válečný hřbitov, ale také by se vzájemně poznávali a udržovali povědomí o minulosti.

Logo

V Chebu by měly být v první fázi uloženy ostatky asi 4000 německých vojáků. Ty se v posledních letech několikrát přemisťovaly. Ostatky vojáků v Česku exhumovala na zakázku německého spolku pražská firma Pargent. Původně mělo vzniknout pohřebiště na evangelickém hřbitově v pražských Strašnicích. Asi 4000 krabic s ostatky nakonec skončilo ve vojenském výcvikovém prostoru Brdy.

Německá strana se kromě nákladů na samotný válečný hřbitov zavázala dát 24,6 milionu korun na nutné úpravy infrastruktury městského hřbitova. Za tyto peníze by mělo být vybudováno odvodnění, oplocení, rozšíření kaple a komunikační sítě tak, aby vojenské pohřebiště zapadlo do celkového kontextu hřbitova. Náklady na samotný válečný hřbitov ještě nejsou známy, teprve se připravuje projekt. V Karlovarském kraji jsou v současné době dva německé válečné hřbitovy, v Karlových Varech a Mariánských Lázních.

Ve válečných hrobech v Česku leží ostatky asi 20.000 německých vojáků. Dalších asi 10.000 bylo nebo bude exhumováno a uloženo na vojenských pohřebištích. Charakter sběrného pohřebiště bude mít i chebský hřbitov. V pravidelných intervalech bude vždy pro ostatky osmi padlých vztyčen jeden kamenný kříž.

autor: zdt
Spustit audio