Tři králové přijdou na koledu online

2. leden 2021 13:50, aktualizováno

Vzhledem ke zhoršení situace a celostátnímu zpřísnění restrikcí rozhodlo vedení Charity Česká republika, že po dobu trvání pátého stupně PES koledníci nevyjdou. Koleda ale zrušena není, přesouvá se do online prostředí. Proto přivítejte virtuální koledníky a přijměte online požehnání.

„Osobní setkávání je samozřejmě jedním z pilířů sbírky a jen velmi neradi o něj přicházíme. Zpřísněná opatření nám však neumožní koledování ve skupinkách v ulicích uskutečnit,“ říká hlavní koordinátorka Gabriela Víšová. „Nechceme však ochudit dárce o zážitek z koledy ani o požehnání, které koledníci do domů přinášejí. Víme, že řada lidí se na koledu těší. Snažíme se proto využít všech možností, které nám nabízí online prostor,“ dodává Gabriela Víšová. Sbírka je připravena ve virtuální podobě na stránkách www.trikralovasbirka.cz, kde všem lidem dobré vůle zazpívají dětští koledníci a odtud je také možné do sbírky přispět prostřednictvím online pokladničky. Ta bude na stránkách až do 30. dubna.

Tři krále i dárce hlídá PES

Na celostátní úrovni připravila Charita Česká republika krizový plán a doporučila postup pro různé stupně omezení. V 5. stupni PES, který je aktuálně platný, je zakázáno koledování pro celé území státu. Koordinátoři sbírky však mohou umísťovat statické pokladničky na veřejně přístupná místa a po dohodě také do otevřených provozoven, budou vhazovat do poštovních schránek letáky informující o online koledě a samolepky s nápisem K+M+B+ nebo obnovovat požehnání v podobě nápisů nade dveřmi. Tito lidé nebudou oblečeni v kostýmech králů a s dárci se nepotkají.

Pokud se PES vrátí na 4. stupeň, je většina charit připravena na koledu v ulicích v omezeném režimu za dodržení přísných opatření. Zda se bude v konkrétní obci či městě koledovat, záleží na rozhodnutí příslušné diecézní charity.

Streamované požehnání a tradiční koncert netradičně

Vzhledem k situaci byly při Tříkrálové sbírce zrušeny hromadné akce pro veřejnost a koledníky, jako jsou žehnání nebo tříkrálové průvody. Požehnání přesto zazní: v sobotu 2. ledna 2021 od 10 hodin. Požehnání bude přenášeno na Facebooku Tříkrálové sbírky na kanálu ČT 24.

Součástí akce je tradičně Tříkrálový koncert, který se bude vysílat v přímém přenosu na ČT1 v neděli 10. ledna od 18 hodin. Koncertem provází Martina Kociánová a Jan Čenský, účinkují Alena Antalová, Anna K., Michal Hrůza a KAPELA HRŮZY, Pokáč a VOXEL & Spol. V průběhu koncertu zazní reportáže o tom, kde vykoledované peníze pomáhají, tentokrát z Domova pokojného stáří sv. Františka v Javorníku a Sociálně terapeutických dílen sv. Josefa v Domažlicích a v Meclově.

Miliony pro potřebné

V průběhu dvaceti let celostátního konání sbírky dárci přispěli na pomoc potřebným celkovou částkou dosahující těžko uvěřitelných 1 495 360 651 korun. V prvním ročníku se v celé republice vybralo 31 925 317 korun, v roce 2020 to už bylo neuvěřitelných 133 803 733 korun. „Během dvaceti let se podařilo vybrat pro lidi v nouzi téměř jeden a půl miliardy korun. Ta obrovská lidská solidarita a ochota pomáhat nás každoročně nepřestává udivovat a dojímat a jsme za ni nesmírně vděční,“ říká Lukáš Curylo, ředitel Charity Česká republika.

autoři: Veronika Krátká , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy