Sýrové biftečky

Variace na oblíbený smažený sýr s možností mnoha proměn. To jsou sýrové biftečky, které rád připravuje kulinář Petr Stupka. Vyzkoušejte jeho recept.

Ingredience
  • 400 gramů strouhaného sýra gouda
  • 3 vejce
  • 80 gramů strouhanky
  • 40 gramů bramborového škrobu
  • sůl
  • koření podle libosti
  • snítka čerstvých bylinek
  • olej na pečení

V misce rozšlehejte vejce se solí, kořením a posekanými bylinkami. Přidejte bramborový škrob a po promíchání nahrubo strouhaný sýr a asi polovinu strouhanky. Vše důkladně promíchejte a nechte krátce stát (5 minut).

Namočenýma rukama tvořte ze směsi kuličky. Ty potom roztlačte ve vrstvě strouhanky na stejnoměrné biftečky.

Pečte je na nízké vrstvě horkého oleje pěkně zvolna do zlatova z obou stran.

Podávejte samotné s pažitkovým dipem z kysané smetany a porcí salátu, případně s bramborovou kaší.

Variace:

  • můžete využít jiné druhy sýra i jejich kombinace
  • rád přidávám do směsi trochu papriky a kurkumy, biftečky pak mají krásnou zlatavou barvu
  • zkuste kombinovat sýr a vařené brambory
  • bezlepkovou variantu získáte použitím kukuřičné strouhanky namísto tradiční rohlíkové
  • velmi zajímavá variace vznikne při použití přírodního sýra a výrazně zrajícího (tvarůžky, romadur) – v tomto případě přidejte do směsi trochu více škrobu a strouhanky

Související

  • Sýrová roláda

    Rolovat nemusíte jenom plát masa, zkuste připravit roládu ze sýra. Stačí pár suroviny a máte zajímavou chuťovku pro návštěvy. Recept nabízí kulinář Petr Stupka.

  • Bramboráky, biftečky, lívance a jiné placky

    Placky mají v české kuchyni nejrůznější podoby. Pár receptů a rad, jak je péct a sušit, popřípadě vypékat a vypražovat, sepsal Petr Stupka, autor pořadu Kuchařské čarování.

  • Kuřecí roláda s žemlovou nádivkou

    Svinutý plát masa s náplní se připravuje už stovky let. Svůj osvědčený recept má i autor pořadu Kuchařské čarování Petr Stupka. Vyzkoušejte jeho kuřecí roládu.