Kuřecí roláda s žemlovou nádivkou

Svinutý plát masa s náplní se připravuje už stovky let. Svůj osvědčený recept má i autor pořadu Kuchařské čarování Petr Stupka. Vyzkoušejte jeho kuřecí roládu s žemlovou nádivkou.

Ingredience
  • 1 kuře
  • 200 gramů pečiva
  • 3 vejce
  • 80 gramů slaniny
  • 50 gramů másla
  • mléko
  • strouhanka
  • petrželová nať
  • muškátový květ
  • sůl

Kuře omyjte a následně vykostěte. Veďte řez z obou stran páteře a poté, co ji i s biskupem vyjmete, seřezávejte svalovinu s kůží ze skeletu.

Po vykostění je třeba svalovinu, která je soustředěná v oblasti stehen a prsou, prořezat a rozložit po celé ploše kůže. Můžete také rozkrojit vykostěné kuře uprostřed na dvě poloviny a vytvořit z něho dvě rolády. Kuře s rovnoměrně prokrájenou svalovinou osolte.

Rohlíky nakrájejte na stejnoměrné kostičky. Vejce vyšlehejte se solí, rozpuštěným máslem a rozškvařenou slaninou a trochou mléka. Přisypte trochu strouhanky, posekanou petrželovou nať a muškátový květ a nechte vše mírně několik minut zahoustnout. Poté jen lehce vmíchejte hmoty oschlé kostky pečiva.

Na plát kuřete vložte nádivku. Upravte ji do stejnoměrného válce a zatočte do kuřecího masa s kůží. Potom vzniklou roládu zatočte do pásu alobalu, na krajích fólii pečlivě stočte a utáhněte, aby se roláda zpevnila.

Roládu zvolna pečte podlitou vodou v troubě při teplotě 140 stupňů asi 35 minut.

Už téměř pečené kuře vybalte z alobalu a při teplotě 200 stupňů roládu dopečte tak, aby kůže měla náležitou barvu. Nakonec nakrájejte a podávejte.

Související

  • Znojemský guláš

    Jedna z mnoha variací guláše je znojemská. Patří do ní okurky a chuť mohou navíc vylepšit kousky uzeného masa nebo pokrájené párky. Recept přináší kulinář Petr Stupka.

  • Wintrova pivní polévka s opečeným chlebem

    Recept na Wintrovu pivní polévku nabízí kulinář Petr Stupka. Kde se vzal její název? „Vzpomínám rád na dobu studií a povídání s panem Wintrem, moudrým hospodským,“ vypráví.

  • Vrbovečtí vrabci

    Recept na jednoduché masové jídlo, k jehož přípravě potřebujeme jen pár surovin, nabízí autor pořadu Kuchařské čarování Petr Stupka. Osmažte si doma vrbovecké vrabce.