Střížovice na Plzeňsku se připravují na referendum o stavbě větrného parku

5. únor 2014

Ve Střížovicích na jižním Plzeňsku sílí odpor vůči plánované stavbě větrných elektráren. V obci kvůli tomu nově vzniklo občanské sdružení Střížovice pro život. V březnu tam o záměru zahraničního investora, který plánuje v katastru obce postavit šest věrných věží o výšce až 195 metrů, rozhodnou lidé v referendu. Záměr podporuje vedení obce, proti jsou obyvatelé okolních obcí, kteří podepisují petici, i členové nového sdružení.

Občanskému sdružení Střížovice pro život se podle jeho zástupců nelíbí způsob, jakým o záměru investora informuje vedení obce.

„Ze strany zastupitelstva a starosty je vedena jednostranná kampaň ve prospěch Ostwindu, to znamená investora,“ tvrdí člen sdružení Martin Moudrý, kterému také vadí, že se většina lidí o záměru výstavby dozvěděla až ve fázi schvalování nového územního plánu.

„Postavili jsme tam barák z toho důvodu, že je tam malebná krajina. V tuto chvíli jsme vlastně zjistili, aniž by nám to někdo řekl, když jsme kupovali pozemek a stavěli barák, že o to přicházíme,“ říká Moudrý.

Starosta Střížovic Jiří Fejfar z České strany národně socialistické odmítá, že by dělal propagaci investorovi. Podle něj také nebylo potřeba předem nikoho informovat, protože už před několika lety měla zájem postavit v obci větrníky jiná firma, která nakonec od záměru upustila.

Spor i o finanční efekt větrníků

„Až potom přišla firma Ostwind, udělala s námi smlouvu, tak jsme to dali do územního plánu. A pak se začalo jednat s okolními obcemi,“ vysvětluje starosta. Vedení obce projekt dál podporuje a podle Jiřího Fejfara přinese stavba větrníků do obecní pokladny potřebné peníze.

„Osm elektráren, tak to by bylo šest milionů. Máme záměr, co s nimi udělat: kanalizaci, pak chceme dělat vodu a samozřejmě komunikace,“ vypočítává starosta. Naopak podle sdružení Střížovice pro život jsou informace o finančním přínosu nadnesené. Pokud se totiž sníží počet stožárů nebo jejich výška, ubydou i peníze pro obec.

„V tom případě by se jednalo maximálně o 1,5 milionu korun jednorázově pro obec při uskutečnění projektu. A samozřejmě podstatně menší by byla i ta procentuální částka z výnosu větrných elektráren,“ vysvětluje předseda sdružení Pavel Hajžman.

Žádost o posouzení vlivu na životní prostředí už je na kraji

Společnost Ostwind podle jednatele firmy Martina Vojáčka teď plánuje výstavbu šesti stožárů o výšce 196 metrů. Posudek vlivu stavby na životní prostředí, zvaný EIA, už dorazil na Krajský úřad Plzeňského kraje.

„Připutovala žádost o realizaci větrného parku. A každý má 20 dnů, aby se do toho přihlásil a dal nějaké připomínky, které se potom budou projednávat,“ potvrdil náměstek hejtmana Ivo Grüner z ČSSD.

O projektu větrného parku tak zřejmě rozhodne až referendum. Znění referendové otázky ale považuje občanské sdružení Střížovice pro život za rozporuplné. „My si myslíme, že ta otázka nezavazuje zastupitelstvo k určitým krokům, aby byla právně závazná. Že lze referendum v této podobě zpochybnit,“ říká Pavel Hajžman.

Otázka pro referendu ve Střížovicích o výstavbě větrných elektráren

Starosta Jiří Fejfar ale potvrdil, že pokud občané v referendu větrníky odmítnou, stavět se nebudou. „Pokud by občané byli proti zanesení pozemků do územního plánu, tak by v územním plánu ty pozemky prostě nebyly. Tudíž by se nemohly stavět elektrárny,“ ujistil starosta.

K referendu půjdou zhruba tři stovky voličů obce Střížovice 1. března.

autor: čer
Spustit audio