Srpen 1968 připomene řada akcí

Výstavami, komentovanou prohlídkou i vzpomínkovým happeningem si Plzeňané připomenou srpnové události roku 1968.

Okupace vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968 a následné události stály život 137 Čechů a Slováků. V úterý 21. srpna, tedy v den 50. výročí okupace, napíší Plzeňané jména těchto obětí na dlažební kostky a symbolicky tak uctí jejich památku. „Smyslem je nejen uctít památku obětí, ale připomenout iluze, které společnosti předkládala tehdejší elita v čele s Alexandrem Dubčekem. Svým slibům ale nedostála, naopak za ně lidé zaplatili životem. Před Masnými krámy budou moci lidé napsat jména obětí na dlažební kostky a položit na místo svíčku,“ sdělil fotograf Jaroslav Bárta.

Na Klatovsku si připomínají výročí 21. srpna

Okupace 1968

Pietní akt s pokládáním květin, přednášky nebo promítání unikátního dokumentu. I tak si na Klatovsku připomenou dnešní 50. výročí vstupu vojsk Varšavské smlouvy.

Výročí připomene na náměstí Republiky a v mázhauzu radnice i výstava fotografií Okupace 68 Plzeň. „Jsou tam záběry tanků projíždějících po mostě v Doudlevcích nebo po železničním mostě a snímky tanků v centru města,“ popsal autor výstavy a vedoucí plzeňského archivu Adam Skála. Fotografie jsou na celkem 16 velkých panelech, z nichž jeden je věnován i událostem okolo budovy tehdejšího Československého rozhlasu v Plzni na náměstí Míru. „Tanky přijely k rozhlasu kolem 10. hodiny, kdy už se u budovy shromáždili mladí lidé, kteří byli odhodláni rozhlas bránit. Tanky se stáhly a okupační vojska už se nepokusila budovu znovu takovým způsobem zajistit,“ řekl Adam Skála.

Západočeská galerie představí unikátní dobové snímky

Výstavu Anatomie skoku do prázdna můžou Plzeňané navštívit v galerii Masné krámy už od 20. června. V den 50. výročí okupace jí navíc doplní komentovaná prohlídka s autorkou výstavy Helenou Musilovou. „Výstava je unikátní tím, že toto téma prozatím nebylo zmapováno, a také tím, že reflektuje českou i slovenskou výtvarnou scénu,“ uvedl ředitel Západočeské galerie Roman Musil.

Výstavu také doprovodí promítání některých dosud nezveřejněných krátkých filmů z prvních dnů okupace a to nejen z Plzně, ale i třeba z Klatovska a dalších míst v kraji. „Pokud jde o Plzeň, tak lidé uvidí snímek, který pořídil Antonín Rybička. Trvá asi 5 minut a je velmi působivé, když vidíte tanky u Svatého Bartoloměje nebo projíždějící po Klatovské třídě,“ popsal Roman Musil.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová
Spustit audio