Na Klatovsku si připomínají výročí 21. srpna

21. srpen 2018 12:01

Pietní akt s pokládáním květin, přednášky nebo promítání unikátního dokumentu. I tak si na Klatovsku připomenou dnešní 50. výročí vstupu vojsk Varšavské smlouvy.

V Klatovech si výročí okupace připomenou v 17 hodin tradičním pietním aktem u radnice. U pamětní desky představitelé města a konfederace politických vězňů položí kytice, následovat budou projevy a zazní česká hymna. Komentovanou prohlídku výstavy Osmičkový triumvirát, která je zaměřená na 21. srpen 1968, chystá zdejší muzeum. Prohlídka s přednáškou začne v 17 hodin a slova se ujmou hned tři přednášející. Lidé se zde dozvědí konkrétní informace o tom, jak vlastně v regionu okupace vypadla a co se v Klatovech a okolí v srpnu a následně dělo.

Srpen 1968 připomene řada akcí

Obrana Československého rozhlasu v Plzni v srpnu 1968. Pohled z okna rozhlasové budovy

Výstavami, komentovanou prohlídkou i vzpomínkovým happeningem si Plzeňané připomenou srpnové události roku 1968.

V Sušici se chystá naopak neformální setkání pod lípou na náměstí, které začne v 18 hodin. A zajímavou akci připravují ve Velharticích, kde v srpnu 1968 díky odvaze a pohotovosti jednoho místního občana vznikl krátký filmový záznam průjezdu okupačního vojska obcí. Právě tento unikátní dokument budou dnes od 19:30 promítat v místním Military Baru Pentagon. Amatérský kameraman natočil svůj film právě z oken této budovy. Kromě zmíněného promítání vystoupí i několik řečníků, mimo jiné historik Lukáš Kopecký, a během večera zahraje i několik kapel. 

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová
Spustit audio