Smažený jitrocel na slano

Podle Václava Malovického – vlastivědného gurmánského etnografa a spisovatele

Suroviny:


cca 25 mladých lístků jitrocele kopinatého
sádlo na smažení
hladká mouka
2 vejce
Sůl
1 lžíce oleje
sodovka


Postup:


Jitrocelové lístky omyjeme a osušíme. Ušleháme těstíčko z mouky, vajec, soli, oleje a sodovky. Listy namáčíme v těstíčku a po obou stranách je osmažíme. Podáváme jako přílohu k pečeným nebo grilovaným masům nebo jen s vařenými brambory.


Pokud chcete zkusit jitrocel na sladko, přidejte do těstíčka špetku kypřícího prášku, olej nahraďte mlékem, zapomeňte na sůl ale přidejte špetku moučkového cukru .
Postup je téměř stejný – jitrocelové lístky „protáhneme“ těstíčkem a z obou stran osmažíme. Necháme okapat od tuku a obalíme je v moučkovém cukru se skořicí. Podáváme jako moučník.

autor: odborník

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.