Silničáři zavřeli kvůli opravě most ve Štěchovicích. Záchranáři museli proto otevřít novou výjezdovou stanici

22. duben 2024 15:00

Ve Štěchovicích u Prahy zavřeli silničáři v pondělí (22. 4.) most přes Vltavu a budou ho opravovat. Je totiž ve špatném technickém stavu. Práce zaberou dělníkům zhruba 8 měsíců. Konstrukce propojuje Hradištko a Štěchovice v místě, kde kdysi fungoval přívoz.

Uzavření mostu komplikuje dopravu hlavně lidem cestujícím z Hradištka nebo do něj. Využívat musí objízdnou trasu, která vede přes Rabyni, Vysoký újezd, Krňany a Třebsín. Omezení samozřejmě ovlivňuje i autobusovou dopravu. Linka 338 jezdí pouze na trase Hradištko, Brunšov-Hradištko a Pikovice – most a její jízdní řád je přizpůsobený tak, aby navazovala na železniční dopravu z Petrova do Prahy. Linka 438 je zkrácená a končí v zastávce Hradištko-Brunšov. Po objízdných trasách musí jezdit i školní autobusy. Aby školáci stihli výuku, musí teď vyjíždět dřív.

Změny v dopravě v souvislosti s uzavírkou mostu ve Štěchovicích

Most je zatím průchozí pro pěší, úplně ho dělníci uzavřou zřejmě v létě. Ve Štěchovicích tak dojde k obnovení tradice, kdy bude lidi přes řeku opět vozit přívoz, a to přibližně od srpna.

Komplikace v dopravě museli vyřešit záchránaři

Záchranáři musí dojet k pacientovi do 20 minut, což by s objízdnou trasou nebylo možné. Středočeská záchranka proto otevřela novou výjezdovou stanici v administrativní budově tiskárny Hradištko. Prostory zrekonstruovala obec asi za 600 tisíc korun. Dvoučlenná posádka tam má k dispozici zázemí s kuchyní, pokoji i denní místností. Na místě bude k dispozici 7 dní v týdnu, 24 hodin denně.

Most ve Štěchovicích

Most je od roku 1965 památkově chráněný, což opravu komplikuje. Po dokončení na konci 30. let minulého století to byl první železobetonový most v Československu s rozpětím nad 100 metrů a ve své době významnou stavbou i v evropském měřítku. Silničáři budou muset při jeho opravě postupovat tak, aby se zachoval vnější vzhled mostu a jeho autentičnost.

Stavbaři plánují výměnu závěsů a mostních závěrů i zesílení mostovky. Oprava bude stát zhruba 111 milionů korun a potrvá nejspíš do konce roku.

autoři: Natalie Máchová , JMys
Spustit audio