Seznamte se: zámeček Tři trubky

14. leden 2021

Lovecký zámeček Tři trubky se nachází nedaleko Strašic na Rokycansku a byl postaven kolem roku 1890 hrabětem Jeronýmem Colloredo-Mansfeldem. Dodnes patří k těm nejpůvabnějším stavbám nejen v Brdech.

Výkladů, odkud se vzal název Tři trubky, je několik: „Podle pověsti se tady scházeli v době říje tři jeleni a pokřikovali na sebe – troubili. Druhý, méně poetický názor na to, jak název vznikl, je ten, že tady ústily tři prameništní trubky do sousedního potoka. Jsme na horním toku řeky Klabavy, respektive na Padrťském potoce,“ upřesnil ředitel Muzea Středních Brd ve Strašicích Martin Lang.

„Jedná se o úžasnou stavbu. Je to takový doznívající romantismus, můžete v tom spatřit i prvky artdeca, a je to stavba, která je ojedinělá na sever od Alp,“ tvrdí Lang. Podle něj je stavba  vybudována v duchu alpských loveckých chat. Tři trubky vybudoval vídeňský architekt původem z Itálie Camillo Sitte. Stavba vypadala v minulosti trochu odlišně, než jak ji známe dnes. Pod balkónem totiž chyběla současná podezdívka. Balkón byl tak dle ředitele muzea vzdušný. Přestavba se udála v době druhé světové války, kdy byl na zámečku v jakémsi vyhnanství maršál Walter von Brauchitsch. Ten se dle Langa znelíbil Hitlerovi v otázce otevření druhé východní fronty.

Samotnou stavbu zámečku obklopuje čestný dvůr, který v minulosti sloužil k vyřazování střelené zvěře. Většina okolních budov na oploceném pozemku sloužila jako hospodářská stavení. „Včetně nárožní budovy, která na pohled ukazuje na kapli, ale kaplí se nikdy nestala. Byl to sklad pro zvěřinu a nikdy nesloužil církevním účelům,“ upřesnil ředitel muzea. Před zámečkem najdeme také památný strom – douglasku tisolistou. Ta je nejen největším stromem svého druhu v Brdech, ale i jednou z největších douglasek na území České republiky.

Slavní lidé na Třech trubkách

Zámeček byl v minulosti cílem cesty nejedné známé osobnosti. Podle Martina Langa měl objekt navštívit například tehdejší kubánský prezident a revolucionář Fidel Castro, nebo třeba tehdejší prezident Československa Tomáš Garrigue Masaryk. „Zajímavé je, že tady najdeme Masarykův salónek. Masaryk navštívil tento objekt jednou jedenkrát, ale už to navěky zůstalo pojmenováno po něm,“ dodal s úsměvem Lang.

Martin Lang dále uvedl, že v současnosti je celý objekt uzavřený a chystá se k velké generální rekonstrukci, kdy má dojít k jeho přestavbě na Dům přírody Chráněné krajinné oblasti Brdy.

Naproti zámečku se nachází ještě jeden objekt, který stojí za povšimnutí. Jedná se o vodní elektrárnu z přelomu 19. a 20. století, která je stejně, jako zámeček Tři trubky, prohlášena za kulturní památku.

Vzdálenost od Plzně: cca 38 km

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio