Rozjezd nového odbavovacího systému ve veřejné dopravě v Libereckém kraji provázejí technické potíže

7. září 2023 10:22

Meziměstské autobusy jsou v Libereckém kraji od 1. září 2023 vybavené novými strojky. Některé cestující ale nemohou řidiči odbavit, protože systém nic nenačte. V čem je problém a co mají cestující dělat, zjišťovala redaktorka Jana Pavlíčková.

Čtěte také

Není to tak, že by nový multikanálový odbavovací systém vůbec nefungoval. Ve většině případů jsou cestující u řidiče normálně odbaveni, ale stává se, že u některých nejde načíst platební karta, nebo mobilní telefon, pokud platí přes něj, nebo se načte až za delší dobu, což zdržuje odjezd autobusu ze zastávky.

Podle náměstka hejtmana Jana Svitáka ze Starostů pro Liberecký kraj se všechny výpadky systému prošetřují.

Co dělat, když systém kartu nenačte

Liberecký kraj vydal pro všechny dopravce a také revizory ve veřejné, tedy meziměstské dopravě, aby byli tolerantní, protože cestující za problémy nemohou. To znamená, že i když se Opuscard, mobil, nebo platební karta nenačte, řidič nikoho z autobusu nevyhodí ani nedostane pokutu, že jede na černo. Tato benevolence potrvá jen do doby, dokud se potíže s novým odbavovacím systémem neodladí, což může podle náměstka Svitáka trvat několik týdnů.

Nový odbavovací systém znamená také nutnost mít novou Opuskard+. K 6. září si kartu vyměnilo 18 250 cestujících. To znamená, že ještě více než polovina lidí se k tomu nedostala, protože celkem je v Libereckém kraji registrováno přes 40 tisíc karet pro časové nebo síťové kupony.

Komu se nechce stát fronta před zákaznickými centry, může si Opuskard+ pořídit přes e-shop. Do konce září je rozšířená pracovní doba na všech přepážkách, kde se Opuskard+ pořizuje, centrum v Liberci vedle Krajského úřadu funguje i o víkendech od 8 do 16 hodin.

Spustit audio

Související