Česká pošta zdražila výběr důchodů na pobočkách. Seniorům se podle ČSSZ vyplatí nechat si peníze posílat na účet

5. září 2023 13:12

Stovky tisíc seniorů si nechávají důchod posílat na pobočku pošty. Ti všichni si od 1. září 2023 připlatí 6 korun. Česká pošta zdražila poplatek z 29 na 35 korun. Využít můžou i bezplatné možnosti nechat si poslat důchod na účet. Podle Rady seniorů to ale může mít svá rizika.

Čtěte také

Důchodci mají zájem nechat si posílat důchod na účet. Ze statistik České správy sociálního zabezpečení vyplynulo, že v červenci 2023 si pro důchod fyzicky na poštu přišlo zhruba 600 tisíc seniorů, zatímco na účet si nechalo peníze poslat přes 2 miliony důchodců.

Podle mluvčí správy Jitky Drmolové je převod peněz na účet bezpečnější, než si odnášet větší hotovost z pošty a neplatí se při něm žádný poplatek. V praxi to znamená, že dva senioři pobírající důchod za rok ušetří 840 korun.

Zdražení výběru důchodů na pobočkách pošty se netýká seniorů s přiznaným důchodem do konce roku 2019, ti žádný poplatek neplatili a neplatí.

Způsob vyplácení důchodu je možné změnit prostřednictvím formuláře na webu nebo na pobočce státní správy sociálního zabezpečení. Zájemce nejdřív vyplní příslušný formulář, pak s ním zajde do banky pro potvrzení, následně ho donese na pobočku správy sociálního zabezpečení, nebo ho tam pošle poštou. Správa má pak 90 dní na vyřízení žádosti, podle Jitky Drmolové to ale většinou stihne dřív.

Pokud by chtěl někdo nechat poslat důchod na účet někoho jiného, dcery, vnuka, manžela, manželky, je to složitější. Je to možné pouze mezi manželi. V tom případě musí zmíněný formulář podepsat jak manžel, tak manželka; a oba s ním pak musí zajít do banky. Je tu ovšem riziko a komplikace v případě úmrtí toho z manželů, kterému důchod na účet chodí:

„Ve chvíli, kdy partner zemře, dochází k zablokování účtu, který tak zůstane až do dědického řízení. Do konce řízení se k penězům, které jsou na něm uloženy a stále na něj chodí, vůbec nedostanete,“ popsala předsedkyně Rady Seniorů Lenka Desatová.

V červnu 2023 pobíralo starobní důchod v Česku zhruba 2 miliony a 360 tisíc lidí.

autoři: Jiří Bílek , Gabriela Hauptvogelová , reČRoL
Spustit audio

Související