Od 1. září není možné nahrát nové časové jízdenky na červené Opuscard, nahrazují je bílé Opuscard+

1. září 2023 08:58

V Libereckém kraji platí nový systém v odbavování cestujících. Lidé, kteří jezdí veřejnou dopravou a používají karty červené Opuscard, si na ně od 1. září 2023 nenahrají další časové jízdenky. Tyto karty je potřeba vyměnit za nové, bílé Opuscard+.

Čtěte také

Největší změnou v systému odbavování cestujících ve veřejné dopravě v Libereckém kraji je zavedení mobilní aplikace, ve které si lidé budou moct koupit jízdenku. Cestující nemusí mít přímo kartu Opuscard+, ale mohou využít i dalších nosičů, jako jsou In karty Českých drah, platební karty nebo mobilní telefon.

Novinkou je i propojení systému například s veřejnou dopravou v Praze. I v Liberci tak lidé mohou využívat pražskou Lítačku. Další změnou je to, že všechny jízdenky jsou od září 2023 přestupní. Lístky na sobě mají QR kód, který cestující při přestupu načte u odbavovacího zařízení.

N červené Opuskard od září 2023 nelze nahrát časové jízdenky, protože se zavádí karty nové, bílé Opuscard+. Cestující, kteří mají na červených kartách nahrané například roční jízdenky, o ně nepřijdou, jízdenky budou platné, dokud nevyprší. Karty je možné používat dál jako peněženku, a to dokud neskončí platnost samotné karty.

I tak je dobré si o novou kartu zažádat v předstihu. Zakoupit si ji zájemci můžou přes internet a také na kontaktních místech.

Možnost platit za přepravu hotovými penězi Liberecký kraj neruší, podporuje ale bezhotovostní nákup jízdenek. Takto zakoupené lístky jsou o pětinu levnější.

autoři: Eliška Marinská , reČRoL
Spustit audio

Související