Rokycany získaly dotaci na revitalizaci malého náměstí Spilka v centru města

26. únor 2014

V centru Rokycan vznikne nová klidová zóna. Městu se podařilo získat dotaci na revitalizaci takzvané Spilky. Jedná se o prostor v památkové zóně Rokycan, nedaleko náměstí, který vznikl zrušením dvorů domů. Na neutěšený vzhled místa dlouho upozorňovali i místní lidé. Nelíbila se jim především prašnost a nerovný povrch asfaltové plochy. Revitalizace by měla začít ještě letos.

„Město Rokycany požádalo v roce 2011 o dotaci na rekonstrukci malého náměstí Spilka. V tom prvním kole jsme nebyli nijak úspěšní, umístili jsme se těsně pod čarou,“ popisuuje místostarostka Rokycan Marie Hlávková první neúspěšnou žádost o dotaci.

„V současné době nás vyzval ROP, abychom projekt dodělali, protože máme možnost dostat dotaci ještě ze zůstatků tohoto projektu. Finišujeme v přípravách na to, abychom to zahájili co nejdříve,“ vysvětluje a pokračuje:

„Protože jsme byli vybráni dodatečně, zkrátila se nám lhůta na realizaci o jeden rok. Takže pracujeme na tom, abychom projekt do června příštího roku zvládli a mohli tu dotaci vůbec čerpat.“

Stavební práce by měly začít už během června a podle Marie Hlávkové přesáhnou náklady na revitalizaci dvacet milionů korun.

„Ten projekt je zhruba za 23 milionů, 20 milionů korun bychom měli dostat právě z ROPu. Dojde ke kompletní rekonstrukci náměstí. Je to historické jádro přímo v centru města, obklopené starými domy, takže se bude dělat i žulová dlažba. Památkáři si dali poměrně hodně podmínek k tomu, abychom se vrátili k původním materiálům,“ říká Hlávková.

Součástí úprav bude také výsadba nových stromů, přibudou lavičky, nové veřejné historizující osvětlení a náměstí ozdobí nová stupňovitá kamenná fontána. „V prostoru náměstí dojde ke kompletní rekonstrukci sítí, abychom se tam v budoucnu nemuseli s těmito záležitostmi vracet,“ doplňuje místostarostka Hlávková.

Město také počítá s tím, že by prostor Spilky po revitalizaci sloužil pro různé kulturní akce komornějšího charakteru.

autor: čer
Spustit audio