Řízení obce Prameny převzal správce jmenovaný ministerstvem vnitra

15. prosinec 2009
Tento pořad

Obec Prameny na Chebsku od včerejška řídí správce Jan Murin, jmenovaný ministerstvem vnitra. Původně naplánované mimořádné volby se totiž o víkendu v obci nekonaly. Nikdo v nich nekandidoval. Správce povede obec nejméně čtyři měsíce, do vypsání nového termínu voleb. Pokračuje Zdeněk Trnka

Mimořádné volby vyhlásil v Pramenech letos v červenci ministr vnitra poté, co se počet zastupitelů snížil pod potřebných pět členů. Protože se nikdo do mimořádných voleb nepřihlásil, starostovi Václavu Brenerovi automaticky zanikl mandát. A do nových voleb bude chod obce řídit státem jmenovaný profesionál.

Obec se 150 obyvateli se v minulosti zadlužila a finanční problémy ji pořád tíží. Prameny jsou zadluženy, protože investovaly do rozjezdu výstavby stáčírny minerálních vod. Tu ale zarazily úřady zodpovědné za životní prostředí. Z Pramenů se tehdy ozývaly hlasy, které dávaly rozhodnutí státních orgánů do souvislosti s činností jiných firem produkujících balenou minerální vodu. Bývalý starosta Václav Brener se domnívá, že plány obce byly správné. Pokud by se stáčírna postavila, měla by obec příjem asi 15 milionů korun ročně. Nyní hospodaří s asi 3,5 miliony.

Peníze - Comstock.

Nové volby by se zřejmě měly konat na začátku dubna. Václav Brener uvedl, že za určitých okolností by na pozici starosty opět kandidoval. Zatím ale rozhodnutý není. Obec proto bude pracovat do nových voleb provizoriu, jmenovaný správce totiž nemám všechny kompetence zastupitelů. A jeho úkolem je zajišťovat základní operace pro chod obce. Celá situace je hodně nezvyklá a pro další rozvoj Pramenů nepříjemná. Na vesnici v malebném prostředí Slavkovského lesa se prostě v naší společnosti tak nějak pozapomnělo.

autor: zdt
Spustit audio