Radost na celý život. Tak mluví o práci v rozhlasu Jaroslav Kopejtko

8. únor 2021 14:20, aktualizováno

Dlouholetý redaktor a moderátor Českého rozhlasu Plzeň Jaroslav Kopejtko slaví 60. narozeniny. Do rozhlasu se dostal díky svému tatínkovi.

„Rozhlas je nádherná možnost komunikace. Naše vysílání poslouchají lidé i zdaleka a my je třeba nikdy nepoznáme. Ale oni jsou s námi a čekají, co nového jim povíme, co se od nás dozví. Je to velká zodpovědnost,“ řekl oslavenec.

Jaroslav Kopejtko vystudoval Konzervatoř Plzeň a poté pražskou AMU. Byl léta profesionálním muzikantem. Hrál v mnoha skupinách, také v operním orchestru Divadla J.K Tyla. Do rádia vedla cesta přes tatínka. „Jednoho léta zaslechl ve vysílání, že Český rozhlas Plzeň vyhlašuje konkurs na hudebního redaktora. Já jsem tomu nevěnoval pozornost, moc mě to nezajímalo, měl jsem dost aktivit. Ale táta za mnou přišel i druhý den, i třetí den, a tak jsem to zkusil." A povedlo se. Jaroslav se stal kmenovým zaměstancem a začal pracovat i na novém hudebním pořadu Od Bacha po Vlacha.

Směr dali Zdeněk Bláha a Květa Bodolová

„Zdeněk Bláha si mě všiml, když jsem ještě před nástupem do rozhlasu byl se smíšeným sušickým sborem Svatobor ve Francii. A mně se to tak líbilo, že jsem to chtěl nějak sdělit ostatním. Vymyslel jsem k tomu pořad i s hudbou a Zdeňkovi se to líbilo. Květa si mě zase zvala do svých pořadů a tak se najednou stalo, že jsem moderoval i dlouhé programové bloky, nejprve právě s Květou a později i sám,“ zavzpomínal čerstvý šedesátník.

V současnosti můžete Jaroslava Kopejtka slyšet v pravidelném víkendovém pořadu Blahopřejeme písničkou. Připravuje Hvězdy, hity, legendy a dechovkově laděné Muziky, muziky. Jarda nechybí ani v poledních Písničkách pro vás.

„Když chce někdo pracovat v rozhlasu, je třeba aby znal pravidla českého jazyka a mluvil spisovně. Dále, aby hodně četl, psal a mluvil. V Českém rozhlasu je třeba promýšlet každé slovo, každou větu, každou myšlenku a to je radost na celý život,“ dodal oblíbený moderátor.

„Nepamatuji se, kdy naposledy jsem ho viděl smutného. Vždycky je usměvavý a optimistický. A jestli se i u mužů dá říci, že věk je jen číslo, tak u Jardy to rozhodně platí,“ řekl vedoucí programu ČRo Plzeň Petr Handl.

autoři: Anděla Blažková , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.