Pstruh podle Jardy Hypochondra
Pátky mám spojené s rybami. Asi proto, že dost často myslím na předvelikonoční půst a velké svátky jara - že by měl být dietní jídelníček, že chceme jíst lehčí věci.
Jarda Hypochondr je sice velký expert na maso a nakládání masa, ale umí to i s rybami. A tak jsem ho poprosila o tip na to, jak rybu nejlépe připravit.
- pstruh
- máslo
- bylinky
- sůl
- hladká mouka
- olej
„Na rybu se musí velmi opatrně, nepřehánět to s kořením, žádné grilovací a podobné blbosti. Nejlépe vzít toho pstruha, naložit ho na den do slané vody, která je 5 % roztok solný, a nechat ji tam jeden den a pak s tím už vůbec nic nedělat. Maximálně nějakou bylinku, osmahnout zleva zprava a hotovo, je to vyřešené. Na másle může být, může být i lehce posypaná moukou pro toho, kdo má rád z ryby kůrčičku, pak je dobré to osmahnout na oleji, to by asi máslo nevydrželo. Ale každopádně do toho necpat grilovací koření a všechno možné, ne. Pstruh je pstruh, toho já mám nejradši.“
Takže na másle bez ničeho, nebo v mouce na oleji, ale hlavně bez koření. Snad jen s trochou bazalky nebo tymiánu, doporučuje Jarda Hypochondr.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.