Průmyslová zóna v Ostrově u Stříbra by měla nabídnout 1500 nových pracovních míst

6. březen 2014

Průmyslová zóna u dálnice D5 nedaleko Ostrova u Stříbra se rozrůstá. Její rozloha se letos téměř zdvojnásobí. Původně tam měla stát solární elektrárna, developerská skupina, která postavila první část zóny, ale dokoupila pozemky a předělala plány. Ve dvou nových výrobních halách najde práci až 1500 lidí.

V průmyslové zóně teď pracuje zhruba 700 lidí v šesti firmách. Nové investory se tam podařilo přilákat až po několika letech útlumu.

„V roce 2004/2005 jsme s investorem vystavěli v Ostrově první halu. Na rok 2007/2008 jsme už měli připravené další investory, ale přišla hospodářská krize, která nám to zabrzdila – jako všude,“ vysvětluje starosta správně nadřazené obce Kostelec František Trhlík z KSČM.

Na nové ploše průmyslové zóny vyrostou dvě haly. Do jedné se rozšíří výroba německé firmy, druhou obsadí americký výrobce.

„Jsou to význačné výrobní firmy. Je to firma Ideal, která se zabývá výplní osobních automobilů, vnitřních prostor aut. Druhá je nábytkářská firma, jednalo by se o kancelářský nábytek. Je to americká firma, se kterou už jsme se osobně setkali,“ přibližuje Trhlík.

Německá firma na výrobu autodílů podle starosty plánuje přijmout až 580 zaměstnanců, americký výrobce kancelářského nábytku dokonce 900. Práci by mohli získat jak kvalifikovaní, tak i nekvalifikovaní pracovníci.

„Je jasné, že se uplatní především naši lidé, kteří ještě někdy mají problémy s prací, ale v každém případě nevnímáme jenom naše správní území. Bereme to v širším kontextu, to znamená stříbrský až plzeňský region,“ dodává Trhlík.

Pravěké pohřebiště

Haly by měly být dokončené v červnu. V části lokality ale ještě probíhá archeologický průzkum, který přinesl řadu zajímavých objevů.

„Našli jsme tady sídliště a pohřebiště zhruba od mladší doby bronzové, což je plus minus 1000 až 1100 let před naším letopočtem, až po ranou dobu laténskou, což je zhruba 500 let před naším letopočtem. Takže nějakých 500 – 600 let kontinuálního osídlení,“ upozorňuje vedoucí technik průzkumu Jan Bařinka.

Díky průmyslové zóně se zvyšuje i zájem o bydlení v Kostelci. Podle starosty Františka Trhlíka se za posledních pět let počet obyvatel zdvojnásobil.

„Přibývá nová bytová výstavba, která během posledních pěti let čítá na 40 nových staveb. Budeme zadávat studii poslední, největší bytové zóny – severozápadní. Odhadujeme, že tam bude 25 až 30 stavebních parcel,“ říká.

Rozšíření průmyslové zóny by ale nemělo být konečné. Už teď se plánuje, že bude ve směru na Kladruby pokračovat až pod podjezd dálnice D5.


Zvětšit mapu
autor: čer
Spustit audio