Prezident České republiky Petr Pavel je v Plzeňském kraji. Dostal už spoustu dárků

23. leden 2024 19:53

Cílem dvoudenní návštěvy prezidenta republiky Petra Pavla a jeho choti Evy Pavlové se v úterý 23. ledna stal Krajský úřad Plzeňského kraje, pivovar nebo letiště v Líních.

Prezident debatoval se členy Rady kraje, zastupitelstva, předsedy Výborů Zastupitelstva PK a dalšími volenými zástupci o aktuálních tématech, jako je například migrace, přeshraniční spolupráce, zaměstnávání cizinců, problémy s pracovními agenturami, odliv pracovních sil do Německa, dostupnost zdravotní péče, nedostatek lékařů a pediatrů a dalšího zdravotnického personálu, problémy úhradové vyhlášky, problémy ve vzdělávání dětí a mládeže, udělování akreditací soukromým školám anebo problémy související s neexistencí zákona o cestovním ruchu.

„Mívám krajské návštěvy jako možnost dozvědět se o místních problémech od těch, kteří tu žijí a mají nejlepší přehled o tom, co se zde děje a jak s těmi problémy nakládat. Pro mě je to velice cenná a jedinečná příležitost, jak získat konkrétní údaje a podklady pro moje rozhovory s ministry a premiérem, s poslanci a vést s nimi kvalifikovanou debatu pro řešení problémů,“ řekl zastupitelům prezident Petr Pavel a dodal: „Neříkám, že mám pravomoc vyřešit veškeré problémy, ale už jen to, že mohu na problémy upozornit, mohu je opakovaně přednášet ministrům a tlačit je k tomu, aby ty problémy řešili.

Debata se zastupiteli potvrdila, že stejně jako v ostatních krajích rezonují témata zejména o dostupnosti zdravotní péče, vzdělávání a silniční infrastruktuře.

„Hovořili jsme i o otázkách nelegální migrace, která přes nás směřuje do Německa, což souvisí s hlídáním hranic a velkým tématem pro nás vždy bylo a je vylidňování venkova, kde my jako samospráva musíme za vlastní krajské finanční prostředky posilovat infrastrukturu v malých městech a obcích, aby nám z nich lidé neutíkali do velkých měst,“ předeslal dále hejtman Rudolf Špoták.

Prezident zavítal také na Letiště Plzeň-Líně, setkal se s představiteli města Tachov, prohlédl si královskou dědičnou štolu Prokop v Hornickém skanzenu Stříbro a ve stříbrském Městském kulturním středisku debatoval se zastupiteli i občany.

Ve středu si prohlédne v Domažlicích firmu Lintech. Se studenty bude prezident debatovat při návštěvě Vyšší odborné školy, Obchodní akademie a Střední zdravotnické školy Domažlice, poobědvá se starosty měst a obcí Domažlice, Klatovy, Klenčí, Poběžovice, Horšovský Týn, Sušice, Kdyně, Nýrsko, Bělá pod Radbuzou, Železná Ruda, Česká Kubice, a svoji návštěvu Plzeňského kraje ukončí na Srní. Zde se v Návštěvnickém centru NP Šumava setká s vedením národního parku a se starosty okolních obcí. Připravena je v případě dobrého počasí i společná procházka k vlčímu výběhu.

Prezidentský pár už dostal spoustu dárků - speciální balení plzeňského piva, pro Evu Pavlovou byly v pivovaru připraveny náušnice inspirované pivem a ručně malovaný hedvábný šátek, na krajském úřadě dostal prezident například hole na nordic walking.

autoři: Jitka Englová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio