Polenta
od Miroslavy Kolebabové – konzultantky pro zdravou výživu a poruchy páteře
Polenta je rozšířená v severní Itálii, často i v balkánských zemích (Chorvatsko, Černá Hora, Rumunsko) Vařit ji můžeme z kukuřičné krupice (30 minut) nebo použijeme instantní. Instantní polenta se vyrábí předvařením v páře, tím se zkrátí doba její přípravy na několik minut.
Kaše
Suroviny:
500g instantní polenty ( pro zhruba 8 osob)
Sůl
Příprava:
Cca 2,5 l vody přivedeme do varu, přidáme špetku soli a pomalu přisypáváme instantní polentu – tzv. zrnko po zrnku a vaříme za stálého míchání. Podáváme jako kaši nebo vylijeme do formy, kterou vypláchneme studenou vodou a necháme ztuhnout. Poté krájíme a používáme jako polotovar.
Polenta s orgánem
Suroviny:
polenta 1 ks (knedlík)
olivový olej s orgánem ( nebo můžeme přidat koření oregáno)
4 rajčata
150g sýra
100g kuřecí šunky
2 vejce
sůl
Polentu nakrájíme na plátky a rozložíme do vymazané zapékací misky. Přidáme plátky šunky. Na šunku poklademe na plátky nakrájená rajčata. Vše pokapeme olivovým olejem s orgánem. Posypeme polovinou nastrouhaného sýra. Zakončíme opět plátky polenty. Potřeme olivovým olejem s orgánem a posypeme druhou polovinou nastrouhaného sýra. Vše polijeme rozšlehanými vejci se solí na dáme na 30 minut zapéci do středně vyhřáté trouby.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka