Pobyt na koupališti v Dobřanech zpříjemní nová miniknihovnička

31. červenec 2014

Spousta lidí si s sebou v létě na koupaliště nebo k rybníku bere knížku, časopis nebo cokoli jiného na čtení. Na jižním Plzeňsku teď přišli s novinkou. Na koupališti Kotynka v Dobřanech začala před pár dny fungovat první miniknihovnička.

Autorkou nápadu je Jaroslava Umnerová. Knihovnička vypadá jako velké krmítko pro ptáky s prosklenou přední stranou, které je plné různých svazků.

„Není to úplně náš nápad, je to okoukané ze Slovenska, ale prvotní myšlenka vznikla v Anglii. Na Slovensku pod názvem ‚Ďakujem, súsed‘ to vymyslely dvě slečny, které tomu daly tenhle tvar, myšlenku. Tam jsme to zahlédli a moc se nám to líbilo,“ popisuje Umnerová.

S realizací jí pomáhal manžel, výroba zabrala v domácím prostředí přibližně tři týdny až měsíc. Podle jeho slov se na stavbě podíleli i další členové rodiny.

„Švagr nařezal materiál, s tchánem jsme ji sešroubovali a děti nám ji pomohly namalovat. Předlohu namalovala manželka a my jsme potom všichni vybarvovali,“ říká.

Kdokoli z návštěvníků koupaliště si může půjčit knihu, kterou později buď vrátí, nebo vymění za jinou. K dispozici jsou knihy pro dospělé, pro děti i pro mládež. Na výběr jsou například detektivky, romány nebo různé časopisy.

„Velice mě těší, že vidím knížky, které tam nebyly. Takže čtenáři nebo návštěvníci Kotynky určitě přinesli knížky, což je velice pozitivní a hrozně nás to těší,“ raduje se Umnerová.

Kromě knih si lidé mohou půjčit také karty či pexeso. Součástí je i prostor pro vzkazy čtenářů.

Správce koupaliště Jaroslav Franěk je zatím spokojený. „Jsme docela překvapení, že se k tomu lidé chovají tak, jak mají. Měli jsme obavy z toho, že knížky budeme lovit v koupališti. Přímo u toho si dali lavičky a studujou,“ pochvaluje si.

Dobřany - koupaliště
autor: čer
Spustit audio