Plzeňský Prazdroj zdražil pivo, konkurence zatím váhá

1. říjen 2012

Plzeňské pivo zdražilo. Kvůli rostoucím vstupním nákladům zvýšil Prazdroj od 1. října ceny v průměru o tři procenta. Nejvíce se to dotkne lahvového piva. Ostatní velké pivovary zatím se zdražováním vyčkávají.

Plzeňský Prazdroj naposledy zdražoval od loňského prosince. Za tím letošním zdražením stojí vyšší vstupní ceny. Především úroda chmele, jedné z nejdůležitějších surovin pro výrobu piva, je letos v Česku velmi slabá. A nedařilo se příliš ani sladovnickému ječmenu.

Plzeňský pivovar nejvíce zdraží lahvové pivo. Jeho cena se totiž měnila v posledních letech jen mírně. "Český pivní trh se mění, klesá konzumace čepovaného piva v restauracích, které jsou pro českou pivní kulturu typické a vytvářejí její unikátnost. Chceme podpořit segment pohostinství, který zaměstnává řadu lidí a přispívá k rozvoji celé české ekonomiky. Věřím tedy, že odběratelé uvítají fakt, že u nejoblíbenějších velikostí sudů s pivem Gambrinus a Radegast zachováváme stejnou cenu“, vystvěluje Jiří Mareček.

Logo

Další největší pivovary, které působí na českém trhu, se zdražením váhají. Budějovický Budvar čeká na to, až bude vědět o kolik se zvýší ceny energií a vstupních surovin pro příští rok. U pivovarů Staropramen zůstávají ceny na stávající úrovni a Pivovary Heineken, kam patří mimo jiné značky Krušovice nebo Zlatopramen, nechtějí zdražování komentovat a cenovou strategii nezveřejňují.

Podle odborníka na český pivní trh sládka Josefa Krýsla z Plzně, může zdražení plzeňského piva ovlivnit především střední a menší pivovary: „Ti, kteří mají tu pozici na trhu stabilní a pevnou si zdražení mohou dovolit, ti, kteří naopak jdou se svým výstavem spíš dolu nebo stagnují, tak budou zvažovat, protože pro ně naopak to zdražení u jejich konkurence bude výhoda. Ale jde o to, kdo, co utáhne.“

Také minipivovary zatím vyčkávají a nemají pádný důvod zdražovat, říká zástupce Českomoravského svazu minipivovarů Josef Krýsl: „Pro nás zvýšení ceny sladu nehraje tak velkou roli. Problém je tu s chmelem, protože tradičně zachováváme naše české chmele a pokud by nebyly musíme kombinovat odrůdy a budeme pravděpodobně i nakupovat od německých dodavatelů. Samozřejme s obavami čekáme, jaký bude vývoj cen. Myslím si, že v listopadu už asi všichni budeme vědět na jaké hladině se ty ceny zastaví. Zatím pro nás zvednutí cen velkých pivovarů není výzva.“

Češi jsou na cenu piva hákliví, traduje se, že která vláda zdraží pivo, padne. Ale přestože pivovary průběžně zdražují, stále platí, že Česká republiká má jedny z nejnižších cen piva na světě.

autor: čer
Spustit audio