Plzeňská Techmania představuje lasery nebo solární hračky

5. listopad 2012

Interaktivní muzeum Techmania Science Center v Plzni má novou expozici. Je věnovaná popularizaci vědy a vědeckých výsledků výzkumných center Západočeské univerzity. První z nich, Centrum nových technologií a materiálů, se v Techmanii až do února 2013 představí hravými lasery nebo solárními hračkami.

Techmania Science Center dnes představila zařízení, které interaktivně prezentuje nové technologie vyvinuté nebo využívané vědci Západočeské univerzity. Toto zařízení promocí termokamery umožní návštěvníkům nahlédnou do útrob automatické laserové hlavy. Sami se mohou pokusit simulovat řezání laserovým paprskem a ověřit si, zda je jistější stroj nebo lidská ruka. Součástí výstavy je i kolekce tzv. "solárních broučků", technických zařízení a dekorací fungujících na solární pohon.

"Popularizovat naše aktivity v Techmanii jsme se rozhodli i z toho důvodu, že právě univerzita je jedním ze zakladatelů zábavného science centra, které v těchto dnech slaví již své čtvrté narozeniny", vysvětluje tisková mluvčí ZČU Kamila Kvapilová: "Kromě toho víme, že si naše exponáty najdou v Techmanii své publikum a obohatí zdejší expozice", dodává.

Příprava expozice CENTEM v Techmanii

V únoru roku 2013 expozici CENTEM vystřídá prezentace další vědecké instituce při ZČU, konkrétně Regionálního inovačního centra elektrotechniky.

Až do poloviny roku 2014 se v Techmanii budou postupně představovat jednotlivá výzkumná centra Západočeské univerzity a hravou formou zde představí práci a výsledky regionálních vědců. Představení jednotlivých subjektů realizuje Západočeská univerzita a Techmania v rámci projektu Systematická podpora a popularizace vědy a výzkumu.

autor: čer
Spustit audio