Plzeň se po amnestii musí obejít bez práce odsouzených. Někde čekají na nové rozsudky

29. leden 2013

Amnestie prezidenta Václava Klause, díky níž se dostaly z věznic tisíce odsouzených, se vztahuje i na další tisíce lidí, kteří si odpykávali svůj trest v podobě obecně prospěšných prací. Odsouzení nejčastěji vykonávali trest formou úklidů pod jednotlivými městskými nebo obecními úřady. Radnice, které tyto pracovníky využívaly, nyní hledají způsob, jak se z výpadkem pracovní síly vypořádat. To je i případ Plzně.

Například v největším plzeňském obvodě, který zahrnuje centrum města, Bory a Skvrňany, přišli podle tamního starosty Jiřího Strobacha po amnestii o desítky pracovníků.

„U našeho úřadu mělo vykonávat obecně prospěšné práce zhruba 70 lidí, z důvodů amnestie nám však nezůstal téměř nikdo,“ řekl starosta.

Odsouzené využívali především na úklid, zimní údržbu, nebo při rekonstrukcích a úpravách objektů.

„Samozřejmě určitý dopad to má zejména na operativní nasazení při náhlých situacích, nutnosti rychlého úklidu a okamžité reakce. Ohledně vykonavatelů obecně prospěšných prací nyní čekáme na ty, kteří budou tímto způsobem nově potrestáni. Úklidové a další práce nadále vykonávají dle smluv pověřené firmy,“ dodal starosta Strobach.
ZVUK

Podobné je to také v plzeňském obvodu Slovany. Podle místostarosty Jana Fluxy tu obecně prospěšné práce vykonávaly desítky odsouzených. Po amnestii na tyto práce nemají nikoho.

„Na údržbu našeho obvodu to bude mít vliv z hlediska kvality, protože my jsme tyto pracovníky používali zejména na takové ty doplňující, neočekávané práce, jako úklid nepořádku u odpadkových košů, u popelnic, úklid po kulturních akcích nebo úklid naplaveného bahna po větších deštích. Tyto práce bychom nyní museli zadávat a pochopitelně platit a v současné době na to finanční prostředky nemáme,“ uvedl Fluxa.

Čtěte také

Nejlidnatějšího plzeňského obvodu Lochotín se prý amnestie příliš nedotkla, obvod přišel jen o tři pracovníky. Podle starosty Miroslava Brabce lochotínská radnice využívá hlavně institut veřejně prospěšných prací, kdy zaměstnává 22 lidí z úřadu práce.

„Ty dělají takové ty úklidové práce po celém obvodě. Z počátku byly negativní reakce, nyní mám už pozitivní reakce, protože obyvatelé vidí za nimi kus odvedené práce, například zametené chodníky, vyhrabanou trávu a tak dál, kantování, což je velice důležité a hodně drahé pro firmy – to se vykopává tráva, která roste u chodníků, u obrubníků. Takže my na tom pracujeme dlouze, proto se nás ten výpadek několika lidí téměř nedotknul,“ podotkl Brabec.

I v plzeňském obvodu Doubravka nebude výpadek práce odsouzených téměř znát. Podle tamního vedoucího odboru životního prostředí Jiřího Pouby měli loni na obecně prospěšných pracích jen jednoho či dva pracovníky. Využívali je na zametání chodníků a úklid odpadků.

Vazební věznice v Teplicích začala propouštět vězně na základě amnestie vyhlášené prezidentem

„Těch odsouzených bylo circa tak pět až deset za rok, kdy nám sem přišly doklady, ale k fyzickému nástupu do práce došlo jenom u jednoho nebo u dvou. Prostě nebyl o to zájem ze strany těch odsouzených,“ podotkl Pouba.

Doubravka využívala především institut veřejné služby, kdy úřad práce posílal na obvod vykonávat veřejnou službu uchazeče o zaměstnání. Na konci loňského roku však veřejnou službu zrušil Ústavní soud.

autor: čer
Spustit audio