Pivovarské muzeu v Plzni letos slaví 60 let od svého založení

23. květen 2019 14:40

Jak se vaří pivo a jaké suroviny jsou k tomu zapotřebí, to ukazuje plzeňské Pivovarské muzeum. Podle provozovatelů je to nejstarší a největší muzeum svého druhu u nás a jedno z nejstarších pivovarských muzeí v Evropě.

„Nejcennějším a nejkrásnějším exponátem muzea je jeho samotná budova, neboť se jedná o středověký právovárečný dům. V jednu dobu zde byl dokonce i pivovar a původně tu byla sladovna, takže můžeme říct, že od samotného vzniku měla budova pivovarský účel. Protože se muzeum nachází v nejzazším cípu centra města Plzně, tak se tu říkalo v koutě nebo v oněch místech,“ řekla vedoucí oddělení historických sbírek v Pivovarském muzeu Anna Peřinová.

Prostor bývalé sladovny je velmi zajímavý. Podle archivářky muzea Jany Domanické byl srdcem pivovaru: „Kvůli tomuto prostoru byl vlastně celý objekt v 50. letech zachráněn, a to zásluhou Jana Hejtmánka bývalého ředitele plzeňské pošty a milovníka památek, který soustředil svou pozornost na středověkou sladovnu. Je to autentický objekt, kde vidíme starý kamenný náduvník, což je velké kamenné koryto, kde se musel namočit ječmen. Potom je tu hvozd, kde se slad sušil. V našem muzeu je jeden z nejstarších v republice.“

Unikátní exponáty z celého světa

Celkem má Pivovarské muzeum zhruba 75 tisíc sbírkových předmětů spojených s pivovarnictvím z celého světa. „Návštěvníci tu můžou vidět nejrůznější korbele, skleničky, korbýlky ze dřeva, cínu, keramiky nebo ze skla. Máme i největší a nejmenší džbánek na světě. Například ten nejmenší je velký jako nehet malíčku a vejde se do něj jeden centimetr krychlový piva. Je ze dřeva a vyrobil ho bednářský mistr František Stejskal,“ vysvětlila Anna Peřinová.

Bednáři – historické řemeslo, které v plzeňském pivovaře stále žije!

Mytí sudů v roce 1928

K plzeňskému pivovaru neodmyslitelně patří. Jsou pokračovateli slavné tradice, která sahá až do začátků výroby proslulého plzeňského ležáku před více než 175 lety. Řeč je o plzeňských bednářích, kteří momentálně usilují i o zapsání na listinu světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO.

V Pivovarském muzeu návštěvníci uvidí například prvorepublikovou hospodu, seznámí se s prací bednářů, obdivovat mohou i historický zvon na nádvoří muzea, který se původně nacházel v měšťanském pivovaru v Plzni a oznamoval se s ním konec várky.

Ročně Pivovarské muzeum navštíví zhruba 35 tisíc návštěvníků. Prohlídka zabere zhruba hodinu a otevřeno je každý den po celý rok kromě ledna.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio