Bednáři – historické řemeslo, které v plzeňském pivovaře stále žije!

13. květen 2019

K plzeňskému pivovaru neodmyslitelně patří. Jsou pokračovateli slavné tradice, která sahá až do začátků výroby proslulého plzeňského ležáku před více než 175 lety. Řeč je o plzeňských bednářích, kteří momentálně usilují i o zapsání na listinu světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO.

V dobách největšího rozkvětu na začátku minulého století pracovalo v plzeňském pivovaře okolo 150 bednářů. A tradice tohoto řemesla žije dodnes! Plzeňský pivovar ji drží jako jediný pivovar na světě. Bednáři v Plzni vyrábějí malé pivní sudy pro různé slavnostní příležitosti a zároveň se starají o velké ležácké sudy a dubové kádě, ve kterých v plzeňských sklepích kvasí a zraje pivo. Právě  díky jejich práci mají dnešní sládci stále k dispozici možnost srovnání s pivem zrajícím historickým způsobem. Plzeňští bednáři navíc každoročně vyrobí a vysmolí dva nové ležácké sudy o objemu kolem 40 hektolitrů, které se přesunou do ležáckých sklepů. 

Vyvalte sudy!

Už v době první republiky (v roce 1926) si tehdejší Měšťanský pivovar v Plzni nechal registrovat kruhovou ochrannou známku s bednářským soudkem.  Ten se do dnešní doby stal jeho neodmyslitelnou součástí a je jedním ze symbolů pivovaru. V pivovarských historických sklepích je v tuto chvíli přibližně 115 velkých ležáckých sudů o objemu 40 hektolitrů. V minulosti (na přelomu 19. a 20. století) v největším rozkvětu pivovaru tam takových sudů bývalo 7 – 8 tisíc!

Pivovarské muzeu v Plzni letos slaví 60 let od svého založení

Pivovarské muzeum má i expozici kuriozit

Jak se vaří pivo a jaké suroviny jsou k tomu zapotřebí, to ukazuje plzeňské Pivovarské muzeum. Podle provozovatelů je to nejstarší a největší muzeum svého druhu u nás a jedno z nejstarších pivovarských muzeí v Evropě.

Sudy z dílny plzeňských bednářů jsou vyráběné z prvotřídního pomalu rostoucího českého dubu z křivoklátských lesů, na jeden sud ho bednáři spotřebují skoro tři kubíky. Dvakrát v roce se velké dubové ležácké sudy vyvalí ze sklepů ven a probíhá jejich důkladné smolení.

Plzeňští bednáři a seznam UNESCO

Plzeňský pivovar zaměstnává momentálně 8 bednářů. Pivovarské bednářské řemeslo v Plzni je natolik unikátní, že usiluje i o zapsání na listinu světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO, aby bylo ochráněno a uchováno i pro budoucí generace. Prvním krokem na této cestě bylo oficiální zapsání bednářského řemesla v Prazdroji na národní Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky, které schválil ministr kultury Antonín Staněk. Vedoucí bednárny Josef Hrůza (který od roku 2007 jako mistr vede osmičlennou bednářskou partu v Plzni) navíc už v roce 2012 získal ocenění „Nositel tradice lidových řemesel“ od Národního ústavu lidové kultury ve Strážnici.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.