Pěší zóna v Chebu se rekonstruovat bude

29. duben 2008
Tento pořad

Rekonstrukce pěší zóny v Chebu se uskuteční, i kdyby na ni město nezískalo žádnou dotaci. Současné vedení radnice se tak staví k letitému plánu zvelebit frekventovaný střed města. Jeho realizace však dosud byla podmíněna jediným - současným uvolněním peněz také z jiného než jen městského zdroje. Nyní se radnice rozhodla s rekonstrukcí začít v příštím roce a pěší zóna by se měla změnit do dvou let. Z minulé doby má město k dispozici projektovou dokumentaci, kterou bude zapotřebí pouze upravit. Na dopracování projektu byla v rozpočtu na letošní rok vyhrazena částka ve výši jednoho milionu korun. Podrobnosti připojuje Andrea Strohmajerová.

Celá rekonstrukce pěší zóny ba měla začít už na jaře příštího roku. Ten samý rok by měla být i hotova. Pokud se závěrečná část opravy bude dělat i v následujícím roce, tak by se mělo jednat pouze o dokončovací práce, které už nezpůsobí žádná výraznější omezení.

Projekt, jenž vychází ze studie, kterou už před lety zpracoval Atelier 69, pěší zónu celkové odlehčuje a zklidňuje. Počítá se dvěma odlišnými částmi. Místa, která už mají tradici, by byla vydlážděna velkými žulovými deskami, úseky mezi nimi pak příčnou dlažbou. Jednotícím prvkem by měl být liniový pás vedoucí přes celou pěší zónu až k začátku náměstí.

Logo

Původní studie navrhovala, aby kovový pás nesl jména všech současných obyvatel města. Nyní se vedení radnice kloní k návrhu, aby se využilo blížící se výročí 950 let města a pás by zdobily výjevy z historie Chebu. Na konci pásu, u náměstí, by opět mohla vzniknout nová socha, podobně jako před lety, kdy tu stávala socha panovníka. Zóna by měla být také osázena téměř 50 novými stromy a vybavena kvalitním veřejným osvětlení.

Spustit audio