Palác princů v Ostrově se má změnit na knihovnu

29. duben 2008
Tento pořad

Radnice Ostrova na Karlovarsku připravuje opravu Paláce princů v jehož interiéru chce umístit městskou knihovnu. Ta se v současné době nachází v nevyhovujícím objektu z poloviny minulého století. Část veřejnosti ale záměr města kritizuje. Z nákladného projektu za několik desítek milionů korun, na jehož realizaci chce radnice získat dotace z Evropské unie, jsou rozpačití i knihovníci. Budovu nepovažují za ideální a také její umístění až na okraji města není optimální. Více Zdeněk Trnka.

Město získalo Palác princů bezúplatně od Karlovarského kraje výměnou za jednu ze školních budov. Teď pro něj hledá využití a projekt knihovny považuje za nejlepší. Podle starosty Jana Bureše může přesun knihovny, a poté i radnice do sousedního zámku, významně přispět k oživení historické části Ostrova.

Statut památkově chráněného objektu ale nedovoluje takové úpravy, aby byl pro potřeby knihovny optimální. Navíc, veřejná knihovna by měla být v centru a měla by být dostupná do 15 minut chůze nebo jízdy městskou dopravou. Tuto podmínku vybraná lokalita nesplňuje.

Logo

Zhruba 60 procent čtenářů městské knihovny tvoří děti a senioři. Změnou lokality může dojít k poklesu dětských čtenářů, protože pozdě odpoledne se v zámeckém parku v blízkosti hřbitova pohybuje minimum obyvatel a rodiče nebudou své děti do knihovny pouštět bez doprovodu.

K projektu má připomínky i zástupkyně ředitelky Krajské knihovny Karlovy Vary Jitka Banzetová. Uvedla, že vzhledem k organizační a finanční náročnosti stěhování knihovny je pro investora výhodné uvážit, zda bude tato operace efektivní a jestli skutečně zlepší stávající stav i služby čtenářům. Prostory pro knihovnu v Paláci princů považuje za nevhodné.

autor: zdt
Spustit audio