Oslavovat 180 let života je pro orchestr velice neobvyklé

24. září 2014

Karlovarský symfonický orchestr patří mezi nejstarší orchestry v Evropě. Založen byl už v roce 1835. Letos se tak orchestr pouští do své jubilejní 180. sezony. V čele symfoniků stojí jeho ředitel Šimon Kaňka, který byl naším hostem ve středu 24. září.

Orchestr odstartoval novou koncertní sezonu tradičním Dvořákovým karlovarským podzimem. Jedná se nejstarší hudební festival ve městě a zároveň veterána mezi evropskými festivaly.

Hudební přehlídka vznikla v roce 1959 jako připomínka opakovaných pobytů Antonína Dvořáka - jednoho z nejvýznamnějších hudebních skladatelů všech dob a světově nejproslulejšího a nejhranějšího českého skladatele vůbec.

Karlovarský symfonický orchestr vstupuje do své 180. koncertní sezony. Navíc rok 2014 je Rokem české hudby. Jak tuto skutečnost orchestr zohlednil ve své letošní dramaturgii? V čem bude celá sezona výjimečná? Které hudební osobnosti přijaly pozvání a proč je KSO ojedinělý?

Nejen na tyto otázky odpovídá ředitel Karlovarského symfonického orchestru Šimon Kaňka. Celý rozhovor s moderátorem Radimem Jehlíkem si můžete poslechnout pod odkazem Přehrajte si celý příspěvek.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.