Ořechová nádivka
Nádivka může být důležitou součástí slavnostní pečeně. Mnohé hospodyně ji připravují také zvlášť, ať už upečenou, nebo vařenou v páře. Zkuste třeba nádivku s ořechy podle receptu kulináře Petra Stupky.
- 5 starších rohlíků
- 80 gramů másla
- 130 mililitrů smetany
- 4 až 5 vajec
- 60 gramů kukuřičné krupice (polenty)
- 150 gramů ořechů
- sůl
- petrželová nať
- muškátový květ
Na pánvi rozpusťte máslo a v něm zapěňte polovinu ořechů, které nastrouhejte, nebo podrťte.
Přidejte i posekanou petrželku a na závěr vmíchejte do směsi na kostičky nakrájené rohlíky. Můžete vše v troubě na plechu krátce osušit, aby pečivo zavonělo máslem.
V míse rozšlehejte smetanu a žloutky. Přidejte sůl, kukuřičnou krupici a muškátový květ a tuto směs nechte asi 15 minut stát.
Mezitím si z bílků ušlehejte pevný sníh. Máslem vymažte nádobu, ve které budete nádivku péci.
Nakonec všechny součásti zlehka promíchejte, vložte do formy a pečte asi 20 minut při 170 stupních.
Nádivku můžete podávat jako samostatný pokrm s omáčkou, nebo jako alternativu knedlíků k různým pokrmům, zejména pečené drůbeži.
Související
-
Kuřecí roláda s žemlovou nádivkou
Svinutý plát masa s náplní se připravuje už stovky let. Svůj osvědčený recept má i autor pořadu Kuchařské čarování Petr Stupka. Vyzkoušejte jeho kuřecí roládu.
-
Jak připravit drůbež? Tipy na pečení a recept na kohouta na víně
Jídla z drůbeže byla dříve slavnostní, dnes tvoří základ jídelníčku. V Čechách se využívá hlavně kuřecí maso, ale připravit můžete kachnu, husu, krůtu, perličku i křepelku.
-
Pivovarští špačci
Do rodiny pivních receptů patří pokrm z české, lépe řečeno středoevropské, kuchyně. Kulinář Petr Stupka ho nazval pivovarští špačci. Vyzkoušejte závitky z vepřového masa.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.