Ohlédnutí za soutěží mladých módních návrhářů Oděv a textil, která se konala už po desáté

11. září 2023

Módní soutěže Oděv a textil se v pátek 8. září v Liberci zúčastnilo pět základních škol z kraje a čtrnáct středních oděvních škol z Česka i Slovenska. Letos se konal jubilejní desátý ročník.

„Soutěž vznikla proto, aby se základní i střední školy mohly prezentovat svojí tvorbou. Taková možnost jim totiž chyběla, protože těch soutěží je po republice málo,“ vysvětluje organizátor Jiří Beneš, proč se rozhodli soutěž uspořádat. Na soutěž přijely i školy ze Slovenska. „Naše škola se této soutěže účastní už několik let. Lépe našlápnuto ve světě módy má určitě Česká republika,“ říká studentka ze Školy uměleckého průmyslu ze slovenského Svidníku.

Kromě středních škol dostávají prostor i základní školy. Pět z nich se ho rozhodlo využít, mezi nimi je i škola z Mníšku u Liberce. „Máme téma knoflíkového království a šaty, které máme na sobě, jsou naše vlastní návrhy,“ popisují děvčata Anežka a Sára.

Jak se děvčata těší na možnou kariéru budoucích modelek? Chtěla by v šití a návrhářství pokračovat? Jsou lepší české, nebo slovenské textilní školy? Poslechněte si celou reportáž Jany Švecové.

autoři: Jana Švecová , Patrik Fišer , reČRoL
Spustit audio

Související